Κρυφτό Μητσοτάκη για ακρίβεια πίσω από τον πόλεμο 

Στα γνώριμα λημέρια της βρίσκεται η κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με επικοινωνιακούς όρους. Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια κάλπαζε εδώ και έξι μήνες, σήμερα προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από το χαλί του πολέμου στην Ουκρανία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσέγγισε το 7%, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Αντί στην κυβέρνηση να λάβουν μέτρα ανακούφισης άμεσα, άφηναν το κύμα της ακρίβειας να σαρώνει τους μικρομεσαίους με ανατιμήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Το προηγούμενο διάστημα η ενεργειακή πολιτική του κ. Μητσοτάκη ήταν απλά και μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα ήταν ανύπαρκτη η οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική, ενώ δεν υπήρξε και απολύτως κανένας έλεγχος για την αποτροπή δημιουργίας καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Όλες αυτές οι κυβερνητικές επιλογές είχαν τελικά ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην χονδρική τιμή ρεύματος επί μακρόν.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομίας και Επενδύσεων, με τροπολογία, επιδίωξε να βάλει πλαφόν κέρδους των επιχειρήσεων. Όμως, ήταν μια κίνηση που, όχι μόνο δεν αρκεί για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών, αλλά έρχεται και πολύ αργά. Άλλωστε, από μόνες τους τέτοιου είδους πολιτικές, χωρίς να υπάρχει προηγούμενα συντονισμός με τους εκπροσώπους των χονδρεμπόρων, σπάνια αποδίδουν στην πράξη. Πάντοτε βρίσκεται τρόπος αποφυγής.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Οικονομικών αρνούνται τη μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η οποία μπορεί να αποδώσει με επίσης συντονισμένες ενέργειες. Όπως αρνούνται την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Σε αυτό το κλίμα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να πείσουν πως ακρίβεια δεν υπήρξε πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τη δυστυχία του πολέμου. Και το χειρότερο; Περιμένουν να περάσει ο χειμώνας για να μειωθεί το οικογενειακό κόστος από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως είπε ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Η συνέχεια θα είναι γνώριμη: οι πολίτες θα πληρώνουν και η κυβέρνηση θα κάνει επικοινωνία με τον πόλεμο

Πηγή EDITORIAL iSyriza