ΚΥ Σαμοθράκης: «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν»

Για τη σημασία και ανάγκη του εμβολιασμού, εν όψει ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια, προειδοποιεί το ΚΥ Σαμοθράκης.

Το εν λόγω κίνημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ, με κύρια ανησυχία για το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) και το έκδοχο θυμεροζάλη. Μάλιστα, πολλοί θιασώτες του κινήματος προφασίστηκαν ότι ο εμβολιασμός σε νεαρή ηλικία προκαλεί αυτισμό στα παιδιά.

«Για να μην υπάρξει η ανάγκη θεραπείας»

Γ. Διαμαντόπουλος

«Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος προφύλαξης λοιμοδών νοσημάτων που ανακαλύφθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας» δήλωσε στο Alexpoli.gr ο διευθυντής του ΚΥ Σαμοθράκης, Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν 17 εμβόλια για πρόληψη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Ειδικότερα, οι οδηγίες για το ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται δίνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, οι οποίες ανακοινώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και εγκρίνονται από το Υπουργείο Υγείας.

«Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται από το κατά πόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει τηρηθεί σωστά. Για το σωστό προγραμματισμό του, απαιτείται διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού (95%), ακόμα και όταν η ασθένεια καταστεί σπάνια» επεσήμανε ο δ/ντης του ΚΥ, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα υπήρξαν 3.258 περιστατικά ιλαράς για τη χρονιά που πέρασε.

Τι είναι το εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα το οποίο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι παθογόνου μικροοργανισμού, ώστε να αποκτήσει ανοσία σε κάποια ασθένεια. Το εμβόλιο συνήθως περιέχει ένα νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα ή έναν ζώντα εξασθενημένο ο οποίος είναι υπεύθυνος για μία ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο εχθρό / εισβολέα και να αποκτήσει μνήμη για αυτόν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα αργότερα να μπορεί να τον αναγνωρίζει πιο εύκολα και να τον καταστρέψει εάν αυτός ξαναμολύνει τον οργανισμό μας.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: 36.431 ευρώ για τα φετινά «Ελευθέρια»

Ο μηχανισμός δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περίπλοκος και όταν εμφανίζεται ένα αντιγόνο το ανοσοποιητικό σύστημα που αποτελείται από πολλές ομάδες κυττάρων που παράγονται από το μυελό των οστών, των λεμφαδένων, της σπλήνας, του θύμου αδένα και δημιουργούν μια ολόκληρη στρατιά. Μόλις τελειώσει η δουλειά τους ο αριθμός τους μικραίνει και πάλι.

Κρούσματα ιλαράς

82.596 κρούσματα ιλαράς και 72 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων καταγράφηκαν για το 2018 σε 47 χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση σε αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για «ρεκόρ» δεκαετίας με ρυθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από το 2017, και 15 φορές μεγαλύτερο από το 2016, και όλα αυτά για μια ασθένεια που προλαμβάνεται 100% με ένα εμβόλιο.

Καθοριστικό ρόλο στην επιδημία της ιλαράς έπαιξε το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο δείχνει να υποχωρεί. Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν η ασθένεια υποχωρεί.