Κυριάκος Πιερρακάκης / Με διάταξη – πρόκληση συνεχίζει τις ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις 

Πρωτοφανές ένας υπουργός να διεξάγει η θητεία του σε καθεστώς εξαίρεσης τονίζει ο Μάριος Κάτσης και καταγγέλλει την 8η παράταση

Σε άσχετη διάταξη του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε νέα παράταση, η 8η στη σειρά, για τις ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως καταγγέλλει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, είναι «πρωτοφανές ένας υπουργός να διεξάγει η θητεία του σε καθεστώς εξαίρεσης» ενώ ζητά να αποσυρθεί η διάταξη, καθώς το συνολικό όργιο απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης ανέρχεται σε 7δις €.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει ότι με την εμβόλιμη διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει εν λευκώ επιταγή στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 8η (!) συνεχή παράταση να συνεχίσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα τον κορονοϊό!»

Η «απαράδεκτη» αυτή διάταξη, επιτρέπει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους εποπτευόμενους φορείς του, να μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο που σχετίζεται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων έως 30/6/2022 παρατείνοντας για 8η φορά σχετική διάταξη της ΠΝΠ στην έναρξη της πανδημίας.

Ο Μάριος Κάτσης σημειώνει ότι 9 ημέρες μετά, με την ΠΝΠ της 20/03/2020, απαλείφθηκε και το αρχικό όριο προϋπολογισμού σύμβασης που ήδη είχε ανέβει στις 60.000 ευρώ και επιπλέον απαλείφθηκε η πρόβλεψη για έκδοση πρόσκλησης, όπως και για υποχρέωση επιλογής της χαμηλότερης οικονομικά προσφοράς (άρα απευθείας αναθέσεις χωρίς υποχρέωση λήψης προσφορών).

Διαβάστε ακόμη  Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, H. Leijtens

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι με πρόσχημα τον κορωνοϊό, το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς έχουν στήσει ένα απίστευτο πάρτι απευθείας αναθέσεων που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικότερου οργίου απευθείας αναθέσεων ύψους 7δις € της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω κρίσης. «Με αυτή τη διάταξη δόθηκε η απευθείας ανάθεση 270.000€ σε εταιρία ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής Opinion Poll από τον ΕΔΥΤΕ ΑΕ, με πλείστες παρατυπίες όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής» συμπληρώνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Μάριος Κάτσης επισημαίνει επίσης σε δήλωση του ότι «μπορεί η πανδημία να έχει τελειώσει για την κυβέρνηση υγειονομικά και να μην της καίγεται καρφί που ξεπεράσαμε σε νεκρούς το Βέλγιο και την Ιταλία, ωστόσο τη θυμούνται όταν πρόκειται για να δικαιολογήσουν απευθείας αναθέσεις σπατάλης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος σε έργα άσχετα ως επί το πλείστον με την διαχείριση της πανδημίας.. Τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια και η κυβέρνηση επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους για να μην λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, έχει μετατρέψει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκλητικά στην «κότα με τα χρυσά αυγά» για ημετέρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη και να επαναφέρει επιτέλους τον κ. Πιερρακάκη στις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων. «Είναι πρωτοφανές για ένα κράτος δικαίου ένας υπουργός να διεξάγει τη θητεία του σε καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες διαφάνειας» καταλήγει ο Μάριος Κάτσης.