Μ.Μαλτέζος / Τεράστιες ουρές, οργή και ταλαιπωρία πολιτών στις τράπεζες

Το πρόβλημα με τις καθημερινές ουρές και την ταλαιπωρία των πολιτών μπροστά απο τα ATM των Τραπεζών μετά το κλείσιμο πολλών καταστημάτων, και στην Αλεξανδρούπολη , ανέδειξε με ανάρτηση του στο Facebook, ο Οικονομολόγος Μενέλαος Μαλτέζος. 

Αναλυτικά : 

Συνεχίζεται η αναστάτωση στη καθημερινότητα των πολιτών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών και με την «αναζήτηση» ΑΤΜ.

Οι  ουρές έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα είναι μόνιμες. Για μια τραπεζική συναλλαγή απαιτείται αρκετή ώρα αναμονής των πολιτών. Η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες  είναι καθημερινή λόγο της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων και γίνεται  αφόρητη λόγο των καιρικών συνθηκών. 

Ο ρυθμός κλεισίματος των καταστημάτων στην χώρα αλλά στην περιοχή του #Έβρου είναι αδικαιολόγητος με βάση  τα στοιχεία σε επίπεδο Ε.Ε.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, ετοιμάζονται για μεγαλύτερη #συρρίκνωση δομών και «έξοδο» προσωπικού. Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε κατάστημα  ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές:

Με βάση στοιχεία της ΟΤΟΕ στην χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να απασχολεί 37% επιπλέον εργαζόμενους.

Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών Τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους.

Το 2019 φτάσαμε μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους που σήμερα ακόμη λιγότερα, έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.

Το 2019 η αντιστοιχία στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

Οι πολλαπλά ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές Τράπεζες , δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων αλλά ούτε καν των νέων #ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ)