Για τις εξελίξεις που αφορούν την αξιοποίηση του Ταφικού Τύμβου Ζώνης – Μικρής Δοξιπάρας μίλησε στο Ράδιο Έβρος η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη η αδιαμφισβήτητη αρχαιολογική αξία του Ταφικού Τύμβου επανέφερε την προσοχή του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου μετά την επίσκεψη της ίδιας στην ανασκαφή αλλά και της σύσκεψης που ακολούθησε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Με αυτόν τον τρόπο επανήλθε στο προσκήνιο η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου που “είχε μείνει στα χαρτιά” από το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Υπουργός παρακολουθεί προσωπικά το θέμα όπως δήλωσε, και με την ιδιότητα της ως αρμόδια υπουργός άλλα και ως αρχαιολόγος.

Ύστερα από την χθεσινή έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για επιπλέον απαλλοτριώσεις στην περιοχή, η ανασκαφή περνάει με ταχύτατες διαδικασίες στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού όπου το αρμόδιο τεχνικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την μελέτη και την κατασκευή ενός μουσειακού κελύφους αλλά και βοηθητικών χώρων όπως parking.

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι η υλοποίηση των παραπάνω έργων καθώς και η προβολή του Ταφικού Τύμβου θα αποτελέσει έναν “κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή” γνωστοποιώντας τις ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί όταν η ίδια ήταν γενική γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον τότε νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη, ο οποίος άλλωστε είχε “τρέξει” ενέργειες αξιοποίησης του Τύμβου από τις αρχές του 2000. Η ανάπτυξη που θα φέρει η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή καθώς η αντίστοιχη ανασκαφή που υπάρχει σε μικρή απόσταση στην Βουλγαρική πλευρά θα δημιουργήσει ένα σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης ο οποίος θα δει ανάπτυξη αντίστοιχη με την Βεργίνα, σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη  Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ την επίθεση με μπογιές στο σπίτι Κελέτση

“Ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να αναδείξει την ανασκαφή” είπε η κ. Μενδώνη εκφράζοντας τις ευχαριστίες της τόσο στην Περιφέρεια, η οποία χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ το έργο, όσο και στον Δήμο Ορεστιάδας που συμπαραστάθηκαν σε όλες τις προσπάθειες που προηγήθηκαν. Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου θα ξεκαθαρίσει μόλις δημοπρατηθεί το έργο, πράγμα που δεν θα αργήσει καθώς μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ωστόσο μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού, κλιμάκιο επιστημόνων θα βρεθεί στην ανασκαφή προκειμένου να στηθούν τα πρώτα συνεργεία, είπε η κ. Μενδώνη ενημερώνοντας του ακροατές του 97,1 Ράδιο Έβρος.

Κλείνοντας τη συνέντευξη η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πιστεύει στην “πολιτιστική και πολιτισμική αξία του Έβρου καθώς είναι πύλη στην Ευρώπη” προσθέτοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες απεμπλοκής του Τεμένους Βαγιαζήτ από γραφειοκρατικά κολλήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτρέψει την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης του. Η υπουργός πρόσθεσε πως λόγω της πανδημίας μεσολάβησε μία καθυστέρηση ωστόσο στόχος είναι να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος αναφορικά με την αξιοποίηση και ανάδειξη μνημείων σε όλη την περιοχή του Έβρου, κάτι που είναι μέσα στα σχέδια της Υπουργού.

Πηγή: radioevros.gr