Μια “δεύτερη” Αμφίπολη στο Διδυμότειχο

Ακόμα μια απόδειξη ότι ο ελληνικός αρχαιολογικός πλούτος δεν έχει όρια, αποτελεί το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στην Πλωτινούπολη Διδυμοτείχου.

Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν στο σημείο από το 1996 και πρόσφατα αποκάλυψαν νέο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου του ρωμαϊκού λουτρού, φτάνοντας στα 90 από τα συνολικά 140 τμ της επιφάνειάς του.

Μετά την αφαίρεση των χωμάτων, αποκαλύφθηκε ένας θαλάσσιος ίππος με τον Έρωτα να κρατάει τα χαλινάρια του, τον Έρωτα σκεπτόμενο, έναν μαίανδρο με παραλλαγή, δύο πουλιά με φυτικά μοτίβα κι έναν πολύχρωμο κόμβο του Σολομώντα, ενώ η παράσταση περικλείεται από βλαστόσπειρες και φύλλα κισσού, που παραπέμπουν σε διονυσιακή λατρεία.

Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, αρχαιολόγος Ματθαίος Κουτσουμανής, σύμφωνα δηλώνει: «Συνεχίστηκε και φέτος, από τον περασμένο Ιούλιο, από την ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων, η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη με τη χρηματοδότηση του δήμου Διδυμοτείχου. Ορίστηκε μια καινούργια τομή (τομή Η’) για να αποκαλυφθεί η συνέχεια του δωματίου. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι το τυπικό για τα ρωμαϊκά λουτρά τρικλίνιο, με το ψηφιδωτό δάπεδο. Η τομή προχώρησε σε βάθος πέντε μέτρων. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν οι μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις (6ος μ.Χ.-7ος μ.Χ. αιώνας, 4ος μ.Χ.-5ος μ.Χ. αιώνας, που μας παραπέμπουν στην παλαιοχριστιανική εποχή).

Η ανασκαφή προχώρησε και στη ρωμαϊκή φάση (μέσα 2ου μ.Χ. έως αρχές 3ου μ.Χ. αιώνα), οπότε αποκαλύφθηκε η συνέχεια της κεντρικής παράστασης του ψηφιδωτού δαπέδου. Επίσης αποκαλύφθηκε τοιχογραφία στους τοίχους της ρωμαϊκής φάσης. Κατά την παλαιοχριστιανική φάση (4ος με 5ο μ.Χ. αιώνα) αποκαλύφθηκε τοίχος με διαμπερείς οπές μέσα σε κατεργασμένους γωνιόλιθους, που προέρχονται από το ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης. Αποκαλύφθηκαν επίσης τέσσερις λίθινοι τροχοί και ίσως να δηλώνουν ότι το κτίριο (ή τμήμα του) να χρησίμευε κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια ως εργαστήριο κεραμικής. Η κατασκευή που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα και πατάει πάνω στο φυσικό βράχο, που βρίσκεται δυτικά του κτιρίου με τα ψηφιδωτά, ίσως να αποτελεί τμήμα της οχύρωσης της πόλης τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι η κατοίκηση στην Πλωτινόπολη σταματάει στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα, όπως, άλλωστε, αναφέρουν και οι πηγές».

Στη νότια πλευρά της κεντρικής παράστασης αποκαλύφθηκαν θαλάσσιος ίππος με Έρωτα που κρατάει τα χαλινάρια του αλόγου, ενώ βόρεια της κεντρικής παράστασης δυο διάχωρα με γεωμετρικό μοτίβο στο ένα και στο άλλο ο κόμβος του Σολομώντα που είναι εγγεγραμμένος σε πέλτες. Νότια της κεντρικής παράστασης αποκαλύφθηκαν άλλα δυο διάχωρα με πτηνά και φυτικά μοτίβα, τα οποία αποτελούν συνέχεια των πτηνών που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφική περίοδο του 2011.

2e426baa-52d9-4a8f-9a55-7337dc64e7cc

07ca1fb2-e190-4acc-8f67-690b1827a8b1 29e76c4b-f23a-4f55-bea2-c5909b267d0b

Πηγή: ΑΝΤ1