Μητσοτάκης – Σολτς: Ηχηρή…απουσία της οικονομίας- Επικεντρώθηκαν στο μεταναστευτικό

Τα πολλά τελευταία χρόνια οι επισκέψεις Ελλήνων Πρωθυπουργών στη Γερμανία είχαν ως κεντρικό θέμα την πορεία της οικονομίας. Η φετινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς είχε, όμως, διαφορετική ατζέντα. “Συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία”, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό Καγκελάριο, για να περάσει το μήνυμα πως πλέον η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της. Οι διεθνείς εξελίξεις και το μεταναστευτικό ήταν ως εκ τούτου τα κεντρικά ζητήματα που ανέλυσαν οι δύο ηγέτες.

Στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, στο πλευρό του κ. Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα “από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης είναι πλέον παράδειγμα” και ανάφερε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης:

“Κλειδί για την οικονομία μας είναι ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα”.

Πρόσθεσε ακόμα πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι «εθνική πρόοδος» και συμπλήρωσε πως “φέτος αναμένεται να κάνουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, αλλά και νέα μείωση χρέους”.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία όσον αφορά στην οικονομία της…”, σημείωσε σχετικά. ο κ. Σολτς.

Λόγω επικαιρότητας, το Μεσανατολικό απασχόλησε τους δύο ηγέτες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αναφορές και στη στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμε τις πράξεις της. Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου».

Ο κ. Σολτς συμφώνησε και πρόσθεσε πως «η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες. Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», σημείωσε, αλλά έστειλε και το μήνυμα πως το Ισραήλ θα πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «Η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτη γραμμής όπως η Ελλάδας να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα».

Και πρόσθεσε ότι λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή “είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις στα σύνορα της με νέες ροές προσφύγων”. Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας ήδη φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Για αυτό και τάχθηκε υπέρ όχι μόνο της συνέχισης της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, αλλά και για τη στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ο φράχτης στον Έβρο.

Για το θέμα αυτό ο κ. Σολτς ζήτησε από τη μεριά του ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Ο κ. Σολτς έθεσε επίσης στον κ.Μητσοτάκη το θέμα “δευτερογενών ροών” από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Σχετική ερώτηση ετέθη στον Έλληνα πρωθυπουργό και από Γερμανό δημοσιογράφο. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι “οι δευτερογενείς ροές δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία και πρέπει να λυθούν”. Ενώ δήλωσε “όταν χορηγούμε σε κάποιον άσυλο θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα, εξάλλου έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό”.

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο Ελλάδα και Γερμανία έχουν διαφορετική προσέγγιση αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, καθώς η Αθήνα θέλει να λυθεί το θέμα Μπελέρη, ενώ το Βερολίνο φαίνεται να επιθυμεί την ένταξη και των Τιράνων και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Σολτς μάλιστα διαμήνυσε με νόημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει “διμεροποίηση της διαδικασίας”, ερωτηθείς για την Αλβανία, αλλά αναφερόμενος και στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας.

Πηγή: Reporter.gr