Μνημείο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Θρακιωτών στον Απαλό

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Απαλού ” Ο Φάρος” ομόφωνα προτείνει την κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένου στη γενοκτονία των Θρακιωτών. Την εισήγηση κάνει στη Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, ο σύμβουλος από τον Απαλό Γιάννης Τάκας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, στάλθηκε σχετικό έγγραφο προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και προς την ΕΠΟΦΕ.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τάκα

Κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι με το από 9/6/2015 έγγραφό μας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (η οποία και ανταποκρίθηκε θετικά)και την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Εβρου (ΕΠΟΦΕ) είχαμε προτείνει την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στη γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού και την τοποθέτησή του σε πάρκο του Απαλού.

Το μνημείο αυτό δε σημαίνει με κανένα τρόπο έκφραση μίσους και αντεκδίκησης προς τους δράστες του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Αντίθετα αποτελεί έκφραση οφειλόμενης τιμής και ιερού χρέους προς τα θύματα της, μια ανάμνηση αχνή στο ρυτιδωμένο πρόσωπο του παππού και της γιαγιάς, που ίσως απέμειναν ακόμη στη ζωή από την πρώτη γενιά των προσφύγων, μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας, λίγο θυμίαμα, νερό, σπονδή στους τάφους όλων αυτών που κοιμούνται στα χώματα αυτά.

Μνημεία αφιερωμένα στη μνήμη των Θρακών στήνονται και τιμώνται τα τελευταία χρόνια σε κάποιες ελληνικές πόλεις (Μεσολόγγι,Φθιώτιδα, Δράμα) μετά και την καθιέρωση της ημερομηνίας μνήμης της 6ης Απριλίου 1914 η οποία έγινε μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων που κατάφερε στο 7ο Παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών, το 2007 στο Διδυμότειχο, συνεπικουρούμενη και από τις άλλες Ομοσπονδίες, την Π.Ο.Σ.Α.Ρ., την ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. να επιτύχει την καθιέρωση της και να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του συνεδρίου.

Εκτοτε τιμάται κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και σε περισσότερα μέρη της πατρίδας μας αφού είναι διάσπαρτος ο Θρακικός Ελληνισμός στον Ελλαδικό χώρο. Ο Απαλός , ήταν ένα από τα χωριά όπου κατέφυγαν οι ξεριζωμένοι Ανατολικοθρακιώτες.

Ορμώμενοι οι πρόσφυγες σχεδόν από όλες τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, από Αδριανούπολη και Σαράντα Εκκλησιές έως Αίνο και Ραιδεστό, από τα παρέβρια χωριά της Μακράς Γέφυρας, κατασκήνωσαν εδώ και ρίζωσαν ελπίζοντας πάντα στην επιστροφή τους . Ολοι οι δρόμοι του Απαλού έχουν τα ονόματα των χωριών και των περιοχών απ’ όπου κατάγονταν: οδός Μακράς Γέφυρας,οδός Σκοπέλου, Πέτρας, Σκοπού, Σαράντα Εκκλησιών κτλ.

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Απαλού ” Ο Φάρος” ομόφωνα προτείνει την κατασκευή ενός τέτοιου μνημείου (που λείπει από την περιοχή μας) στο πάρκο του Απαλού, στην οδό Υψάλων,(επισυνάπτεται χάρτης) για τους παραπάνω λόγους. Και επιπλέον θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό.