Ν. Γκαρά στην Ολομέλεια της Βουλής: «τινάζουν στον αέρα το Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ»

Ιδιαίτερα επικριτική προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Ν. Γκαρά, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Μια συζήτηση που γίνεται στη σκιά των αποκαλύψεων για γαλάζια ρουσφέτια και συναλλαγές – μάλιστα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη – κατά τις τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα, η Βουλευτής από τον Έβρο κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει άμεσα απαντήσεις κι εξηγήσεις για τις συναλλαγές και τα ρουσφέτια που καταγγέλλονται – από δικούς του μάλιστα πολιτευτές – αλλά τον κάλεσε να απολογηθεί και στη νέα γενιά και τους νέους επιστήμονες που αναζητούν σήμερα με αξιοπρέπεια δουλειά και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αγνοεί.

Η κ. Γκαρά επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας του πως με αυτά που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησής του (παραχώρηση όλου του δικτύου φυσικού αερίου σε έναν και μόνο ιδιώτη χωρίς καμία ρήτρα για κάλυψη όλων των περιοχών και ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες) τινάζεται στον αέρα η εγκεκριμένη ήδη από το 2018, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέκταση του Φυσικού Αερίου σε όλη την ΑΜ-Θ, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα.

«Αφαιρείτε από τους Εβρίτες, από τους Θρακιώτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, σε οικονομική θέρμανση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Αφαιρείτε τη μείωση του κόστους παραγωγής σε ακριτικές περιοχές, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των περιοχών μας» τόνισε χαρακτηριστικά η Ν. Γκαρά, απαιτώντας από τον κ. Χατζηδάκη να δεσμευτεί προσωπικά ότι θα συνεχιστεί το έργο των δικτύων φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Παράλληλα, η Βουλευτής τόνισε ότι δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα από την επιλογή της Κυβέρνησης να μεταφερθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι στη ΔΕΠΑ Υποδομών ή Διεθνών Έργων ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξ/πόλης (FSRU), που αποτελεί μια βαριά υποδομή και πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα.

Επιπλέον, η Βουλευτής από τον Έβρο στάθηκε στο ιδιαίτερα προβληματικό άρθρο 24 του Σ/Ν που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, διερωτώμενη αν η πρόταση της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών περιοχών είναι να «καλλιεργούμε φωτοβολταϊκά».

Ταυτόχρονα, η κα. Γκαρά στάθηκε στην ομιλία της στην τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία, έστω και καθυστερημένα, δίνεται μεν παράταση 2 έτη για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, μέχρι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), δημιουργείται όμως σύγχυση και ασάφεια ως προς την οριστική λύση. Τόνισε πως η μετάθεση εξειδικευμένων ρυθμίσεων από τον Φορέα Διαχείρισης στο υπό έκδοση Π.Δ., τελικά θα καταστήσει την συγκεκριμένη διάταξη ανεφάρμοστη και κενό γράμμα.

Η κ. Γκαρά κατήγγειλε ότι η ίδια είχε καταθέσει τροπολογία που έδινε διέξοδο για τις καλύβες και τους χρήστες τους, πριν λήξουν οι προθεσμίες, που όμως ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως σχεδιάζει να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Natura, εξέλιξη που θα είναι ολέθρια συνολικά για τον Έβρο.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Έβρου υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας του προγράμματος της σημερινής Κυβέρνησης. «Η χώρα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, λυπάμαι» είπε χαρακτηριστικά.