Το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το 95% του ελληνικού επιχειρείν, αποδεικνύουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη ρύθμιση των πανδημικών χρεών, με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, ενώ σχεδιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών. Η μόνη στρατηγική της είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ. Πρόκειται για μια λανθασμένη στρατηγική.
Από το βήμα της 85ης ΔΕΘ μιλήσαμε για την ανάγκη μιας Νέας Αρχής στην πραγματική οικονομία, που περνάει μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών, με στόχο την ενίσχυσή τους:
-Με τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.
-Με τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
-Με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, μειώνοντας ριζικά τον ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.
-Με την αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
-Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, το οποίο πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους.