Νέο ιστορικό βιβλίο με τους ναούς και τις μονές της Αν. Θράκης

Τον τίτλο «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη Έξοδο» φέρει το νέο έργο του ερευνητή, συλλέκτη και συγγραφέα, Μιχάλη Πατέλη, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στην Αλεξανδρούπολη. Το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα καταγραφής των ναών και μονών που σχετίζονται με τη θρησκευτική πίστη των Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Ανατολικής Θράκης, και αποτελεί προϊόν των ερευνητικών ταξιδιών και των ιστορικών αναζητήσεων του συγγραφέα.

Το έργο και ο άνθρωπος

Το έργο περιέχει σε ξεχωριστά κεφάλαια τις Μητροπόλεις της Αν. Θράκης πριν από το 1922, τους ναούς, τις μονές, τα αγιάσματα, τα ιερά κειμήλια και τα ερείπια, τα οποία καταγράφονται σε έναν πίνακα με τις ελληνικές και τουρκικές ονομασίες των πόλεων και χωριών ανατολικά του ποταμού Έβρου.

Μ. Πατέλης

Ο Μιχάλης Πατέλης γεννήθηκε στο Σουφλί το 1953. Από το 1978 ασχολείται με τη συλλογή λαογραφικού και ιστορικού υλικού από την τριχοτομημένη Θράκη. Διοργάνωσε πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές. Πέραν του παρόντος βιβλίου, έχει εκδώσει τα παρακάτω έργα: «Οδοιπορικό στο χθες» (1994), «Σουφλίου Εγκώμιον» (2000), «Ιερά Μητρόπολις Σουφλίου 1924-1934» (2002), «Αλεξανδρούπολη: Οικονομίας Πανόραμα 1870-1970» (2007), «Ο Τύπος του Έβρου, 1890-2010» (2010).

Επιπλέον, τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του κ. Πατέλη κοσμούν πάνω από 30 βιβλία διαφόρων Θρακών συγγραφέων και αρκετά τοπικά μουσεία.

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο