Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η σχέση του με τον Έβρο

Ξαφνικά και πρόωρα έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας ο γνωστός τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του, τους συναδέλφους και τους απανταχού θαυμαστές του. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, μάλιστα, είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον Έβρο, όπου υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, την οποία διηγήθηκε μέσα από το τραγούδι «Διδυμότειχο blues», προκαλώντας μέχρι και μηνύσεις!

Το τραγούδι  «Διδυμότειχο Μπλουζ» σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, κυκλοφόρησε το 1991 και σημείωσε γρήγορα τεράστια επιτυχία, παρ’ όλο που στην αρχή προοριζόταν για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, λίγο πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι και σπάσει ταμεία, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν έτοιμος να παρατήσει τον καλλιτεχνικό χώρο για πάντα. Συγκεκριμένα, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», λίγο πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι, ήταν έτοιμος να παρατήσει τη μουσική και να εγκατασταθεί μόνιμα στον Βόλο.

Ο Μαχαιρίτσας είχε πει για αυτή τη  μεγάλη του επιτυχία: «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».

Διαβάστε ακόμη  Πόσο κόστισε, τελικά, η συναυλία της Josephine;  Δύο ξεχωριστές αποφάσεις, δύο διαφορετικά ποσά

Ωστόσο, στον Έβρο, το συγκεκριμένο τραγούδι, είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Ο τότε Δήμαρχος Ευάγγελος Παπατσαρούχας είχε διαμαρτυρηθεί έντονα ακόμη και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, ιδιαίτερα για τον στίχο: «Διδυμότειχο μπλουζ τρύπα στη γεωγραφία / Διδυμότειχο μπλουζ αδειανή φωτογραφία». Όπως υποστήριζε, το Διδυμότειχο δεν είναι «τρύπα στη γεωγραφία» κι «αδειανή φωτογραφία» και το τραγούδι αποτελεί δυσφήμηση για την περιοχή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον των δύο τραγουδιστών. Τελικά, οι δύο πλευρές τα βρήκαν όταν ο Μαχαιρίτσας έδωσε συναυλία με τον Νταλάρα στο Διδυμότειχο, από την οποία, δεν έλειψαν όμως και κάποια γιουχαϊσματα, όπως γράφει ο τύπος της εποχής…