Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άβαντα καθαρίζει τα κάστρα

Τα βόρεια και νότια κάστρα στον Άβαντα έχει αναλάβει να καθαρίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Η ομάδα, η οποία απαρτίζεται συνήθως από 10-12 άτομα, καθαρίζει τη βλάστηση που έχει εισχωρήσει στην περιοχή των αρχαιοτήτων και έχει προξενήσει ζημιές, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου και το Δασαρχείο.

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει από πέρυσι το Μάιο, όταν κάναμε περίπου 7 εξορμήσεις στα βόρεια κάστρα, με την άδεια και επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου» δήλωσε στο Alexpoli.gr ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άβαντα, χαρακτηρίζοντας την πρόσβαση στα βόρεια κάστρα ως δυσκολότερη, μιας και αυτά βρίσκονται ψηλότερα σε σχέση με τα νότια.

Θα εργαστούμε ακόμα πολλά Σάββατα.

«Τώρα, κατόπιν αδείας που μας δόθηκε τον Νοέμβριο του 2018, εργαζόμαστε στα νότια κάστρα, στα οποία έχουμε πάει ήδη 5 φορές» επεσήμανε ο κ. Χατζηγεωργίου στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι οι δράσεις αυτές είναι ανοιχτές στον κόσμο. «Τα νότια κάστρα έχουν πολύ δουλειά – και 5 ή 6 φορές ακόμη να πάμε, δε νομίζω να τελειώσουμε. Τώρα εργαζόμαστε στο κάτω μέρος, μετά, θέλουμε να ανοίξουμε και το πάνω κομμάτι, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση για εκεί» κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Διαβάστε ακόμη  Γιάννης Τοπαλούδης: Μην αναθρέφετε παιδιά στα πρότυπα των νταήδων

Να σημειωθεί ότι η βλάστηση που απομακρύνεται είναι κυρίως πουρνάρια και δέντρα που έχουν εισχωρήσει και προκαλέσει ζημιές στα τμήματα των κάστρων.

Τα κάστρα

Τα Κάστρα Άβαντα και Ποτάμου βρίσκονται έξω από το χωριό Άβαντας, δέκα χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Ολόκληρη η περιοχή έχει διάσπαρτα κάστρα σε λοφίσκους και βράχους που επιτρέπουν την επόπτευση της πεδιάδας και του περάσματος από την Ροδόπη και την Κομοτηνή.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τη δράση των ανθρώπων πίσω από την πρωτοβουλία: