ΟΕΓΑ / Έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τον ερασιτεχνικό  αθλητισμό

Ο Όμιλος Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης (Ο.Ε.Γ.Α.) ιδρύθηκε το  Νοέμβριο του 2013 και αποτελεί τη συνέχεια ενός ιστορικού συλλόγου, του  Αθλητικού Ομίλου Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης (Α.Ο.Ε.Γ.Α.)*, που  ιδρύθηκε το 1980.  

Με την αρωγή πολλών συνανθρώπων μας και κάποιων τοπικών φορέων,  κυρίως όμως μέσω της προσπάθειας που καταβάλουμε στο οργανωτικό και  λειτουργικό τομέα, καταφέρνουμε να εξελίσσουμε και να μεταμορφώνουμε το  σύλλογο, χρόνο με το χρόνο, σε ένα αξιοζήλευτο σύνολο. 

2. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 2012-2019  

Συνοπτικό ιστορικό αθλητικών συμμετοχών και διακρίσεων:  

● 5/5/2012, Αλεξανδρούπολη: Τριεθνές διασυλλογικό τουρνουά  αγώνων ενόργανης γυμναστικής για τις μικρές ηλικίες, με τη  συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Ο ΟΕΓΑ κατέλαβε τη  Τρίτη θέση στα αγόρια και στα κορίτσια στο σύνθετο ομαδικό και  ένας αθλητής μας την πρώτη θέση στο σύνθετο ατομικό.  

● 12/5/2012, Αλεξανδρούπολη: Πανελλήνιοι Προκριματικοί Αγώνες  Ενόργανης Γυμναστικής, Βορείου και Κεντρικής Ελλάδος Δ  κατηγορίας όπου και προκριθήκαμε στους τελικούς του πανελλήνιου  πρωταθλήματος.  

● 18-05-2013, Σόφια, Βουλγαρία: Διεθνές τουρνουά αγώνων ενόργανης  γυμναστικής για τις μικρές ηλικίες, με τη συμμετοχή υψηλού  επιπέδου επίλεκτων κλιμακίων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.  Στους αγώνες αυτούς καταλάβαμε τη 3η θέση στα αγόρια και στα  κορίτσια, την 4η και 8η θέση στο σύνθετο ατομικό, ενώ την 7η θέση  στο σύνθετο ατομικό κατέλαβε μια αθλήτριά μας.  

● 11/06/2012, Θεσσαλονίκη: η ομάδα του Ο.Ε.Γ.Α. προκρίθηκε στον  τελικό των Πανελλήνιων Αγώνων της Ελληνικής Γυμναστικής  Ομοσπονδίας στην Δ κατηγορία (παμπαίδων-παγκορασίδων) και  κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο σύνθετο ομαδικό με δύο αθλητές μας  να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στους κρίκους. Σε ατομικό επίπεδο  μία αθλήτριά μας κατέλαβε την τέταρτη θέση στο άλμα, ενώ δυο  αθλητές μας βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα της συνολικής  βαθμολογίας. 

● 22/06/2013, Αλεξανδρούπολη: Κύπελλο Ελλάδος στην Δ κατηγορία  (παμπαίδων-παγκορασίδων). Δύο αθλητές του συλλόγου μας  κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδος. 

● 30/11/2013, Blagoevrad, Βουλγαρία. 10ο διεθνές διασυλλογικό  τουρνουά Ενόργανης Γυμναστικής για μικρές ηλικίες. Δυο αθλητές  μας κατέλαβαν την πρώτη θέση σε δύο όργανα ο ένας και την τρίτη  θέση ο άλλος.  

● 10-05-14, Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Δ  κατηγορίας της Α.Ε.Σ.Γ.Β.Ε.  

● 29/30-05-2014, Bolu, Τουρκία: Τριεθνές τουρνουά μεταξύ των  εθνικών κλιμακίων της Βουλγαρίας και Τουρκίας, με την ομάδα του  Ο.Ε.Γ.Α. να τερματίζει στην 3η θέση στο ομαδικό στα αγόρια και στα  κορίτσια και να έχει 3 αθλητές και αθλήτριες στην 1η οκτάδα στο  σύνθετο ατομικό.  

● 14/15-06-2014, Θεσσαλονίκη: Τελικός Πανελληνίου Πρωταθλήματος  Δ κατηγορίας με την ομάδα των παμπαίδων να κατακτά τη 2η θέση  μεταξύ 15 ομάδων και την ομάδα των παγκορασίδων (που  αγωνιζόταν μετά από (4) χρόνια αποχής) την 6η θέση μεταξύ 20  ομάδων.  

● 21/06/14 , Λαύριο Αττικής: Τελικός Πανελληνίου Πρωταθλήματος Γ  κατηγορίας με τον ΟΕΓΑ να κερδίζει τη 2η θέση στο σύνθετο ατομικό  με 3 χρυσά 2 αργυρά και 1 χάλκινο. 

• 2-3/05/15, Λαύριο Αττικής: Τελικός Πανελληνίου Πρωταθλήματος Γ  κατηγορίας με τον Ο.Ε.Γ.Α. να κερδίζει την 1ηθέση στο σύνθετο  ατομικό με 3 χρυσά και 4 αργυρά μετάλλια. 

• 23/05/15, Αλεξανδρούπολη: 2οΔιεθνές Τουρνουά Ενόργανης  Γυμναστικής ‘’ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ’’ με το Ο.Ε.Γ.Α να κερδίζει στα αγόρια  την 3ηθέση όπως και στα κορίτσια και σε ατομικό επίπεδο 3 χρυσά  και 2 αργυρά στους παίδες και 3 χάλκινα στις κορασίδες. 

• 30/05/15, Αλεξανδρούπολη: Τελική φάση Δ κατηγορίας (Β-Δ  Περιφερειών) με το Ο.Ε.Γ.Α να κερδίζει 2 χάλκινα μετάλλια στους  παμπαίδες και 1 χρυσό και 3 χάλκινα στις παγκορασίδες. 

• 21/11/15 Blagoevgrad ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Διεθνές τουρνουά μικρών ηλικιών.  • Έτος 2016, Πανελλήνιοι, διασυλλογικοί(Θες/κη) και  διεθνείς(Blagoevgrd – Sofia BULGARIA)αγώνες υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και συμμετοχή αθλητή μας με  την Εθνική Εφήβων στο Πανευρωπαικό Εφήβων –Ανδρών στην  Βέρνη της Ελβετίας. 

• ‘Ετος 2017,Πανελλήνιοι,διασυλλογικοί και διεθνείς (Βlagoevgrd  Βουλγαρία)αγώνες υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής  Ομοσπονδίας με επιτυχίες και διακρίσεις σε ομαδικό και ατομικό  επίπεδο. 

• Έτος 2018,Πανελληνίοι,διασυλλογικοί και διεθνείς (Βlagoevgrd  Βουλγαρία, Horizon Cup Θεσσαλονίκη) αγώνες υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας με επιτυχία και διακρίσεις σε  ομαδικό και ατομικό επίπεδο καθώς και τη συμμετοχή αθλήτριας του  συλλόγου στους παγκόσμιους μαθητικούς αγώνες στο Μαρόκο της  Τυνησίας.

‘Έτος 2019 Πανελλήνιοι, διασυλλογικοί αγώνες υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας με επιτυχίες και διακρίσεις σε  ομαδικό και ατομικό επίπεδο συμμετέχοντας σε όλες τις κατηγορίες  με πλήρεις ομάδες.  

Τριεθνές Τουρνουά Ενόργανης Γυμναστικής (μικρών ηλικιών).  Σαν σύλλογος δώσαμε μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση ενός ετήσιου,  διεθνούς τουρνουά για τις μικρές κατηγορίες των αθλητών της ενόργανης  γυμναστικής, καθώς σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει έλλειψη αθλητικών  διοργανώσεων, πέραν του ετήσιου Πανελλήνιου πρωταθλήματος που γίνεται μια  φορά ανά έτος. 

Έτσι, και σε συνεργασία με το δήμο Αλεξανδρούπολης διοργανώσαμε για  πρώτη φορά (2012) το τριεθνές τουρνουά ενόργανης γυμναστικής το οποίο  στέφθηκε με επιτυχία και γνώρισε την αναγνώριση και την ένθερμη υποδοχή των  γειτόνων μας, καθώς στο διάστημα των (3) ετών που ακολούθησε, το τουρνουά  διοργανώθηκε αντίστοιχα από κάθε χώρα.  

Το 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για 2η φορά σε συνεργασία με τον  Πανελλήνιο αθλητικό σύλλογο ‘’ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ’’. Επίσης την ίδια χρονιά για πρώτη  φορά με την συνδρομή της Α’βαθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν  εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παιδιών όλων των δημοτικών σχολείων του  διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης. 

Επίσης για 1η φορά πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η Τελική Φάση  παμπαίδων-παγκορασίδων (Β-Δ Περιφερειών)με την συμμετοχή πολλών παιδιών. Τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν ήταν ενθαρρυντικά τόσο στο αθλητικό  κομμάτι (σαν άθλημα είχαμε άνοδο προσελκύοντας περισσότερα παιδιά στην  ενόργανη γυμναστική) όσο και στο τουριστικό-οικονομικό ( εκθέσεις με  πρωτοβουλία του συλλόγου μας). Συγκεκριμένα:  

Διαβάστε ακόμη  Χάλκινο μετάλλιο για την Πεχλιβανίδου Γεωργία

● Άνθιση του αθλητικού τουρισμού με την επίσκεψη συνοδών και  φιλάθλων στην Αλεξανδρούπολη.  

● Διαφήμιση πολλών τοπικών προϊόντων με την μορφή δειγμάτων σε  αναμνηστικές σακούλες.  

● Διαφήμιση εταιριών που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες χώρες.  ● Ανάπτυξη φιλίας και κοινωνικοποίησης μεταξύ των παιδιών.  ● Εξοικείωση νοοτροπίας, φιλοσοφίας και συμπεριφοράς των  συμμετεχόντων χωρών.  

Στις 12 Αυγούστου 2020 εγγραφήκαμε στο επίσημο μητρώο της Γ.Γ.Α με  επίσημη αθλητική αναγνώριση . 

Έχοντας πλήρη συναίσθηση του έργου που έχουμε αναλάβει ως διοίκηση του  Ο.Ε.Γ.Α παραθέτουμε τη νομοθεσία η οποία καθορίζει τη λειτουργία τόσο των  Δημοτικών Γηπέδων όσο και την χρήση τους : 

« 11-10/18-10-01 (ΦΕΚ Β 1362) Πρότυπος Κανονισµός λειτουργίας Νοµικών  Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου Δηµοτικών και Κοινοτικών Χώρων ΄Αθλησης της  χώρας».

Άρθρο 10 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ Για να επιτραπεί η είσοδος σε ένα Κολυµβητήριο, Κλειστό Γυµναστήριο, Αίθουσα  Γυµναστικής, Στίβο, Γήπεδο Ποδοσφαίρου, και υπαίθρια γήπεδα, Κέντρα  ΝεότηταςΧιονοδροµικά Κέντρα κ.λπ. πρέπει:  

1. Κάθε οµάδα αθλητών να συνοδεύεται από τον υπεύθυνο προπονητή.  2. Η εµφάνιση όλων των αθλητών πρέπει να έχει όλα τα κατάλληλα και  απαραίτητα µέσα για την προπόνηση π.χ. φόρµες, υποδήµατα, σκουφάκια,  µπάλες, κ.λ.π.  

3. Στην αρχή περιόδου των προπονήσεων υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του  Αθλητικού Σωµατείου, υπογεγραµµένη από ΔΣ και γιατρό. Ευθύνη δεν φέρει το  προσωπικό του κάθε χώρου του Νοµικού Προσώπου για τυχόν συµβάντα στην  προπόνηση των αθλητών.  

4. Απαραίτητο στοιχείο για την είσοδο είτε των αθλητών Συλλόγων, είτε  µεµονωµένων ατόµων, είτε ατόµων που µετέχουν σε προγράµµατα µαζικής  άθλησης, που προπονούνται στο Δηµοτικό ή Κοινοτικό χώρο άθλησης (σε κάθε  χώρο) είναι η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.  

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ είναι περιουσιακό στοιχείο του κάθε Nοµικού  Προσώπου και φέρει τα χαρακτηριστικά: 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΟΥ 2. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 3. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  ΑΘΛΗΤΗ 4. ΑΘΛΗΜΑ 5. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ: Κάθε περίοδο εκδίδεται νέα  Αθλητική ταυτότητα. Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ µετά την λήξη της αθλητικής  περιόδου επιστρέφεται στο Νοµικό Πρόσωπο . 

6. Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύουν τους αθλητές τους και να  παραµένουν µέχρι αποχωρήσεώς τους, καθώς επίσης είναι υπεύθυνοι και για  τυχόν ατυχήµατα. Ουδείς αθλητής κάνει χρήση των χώρων και ιδιαίτερα των  αθλητικών οργάνων χωρίς την επίβλεψη του αρµόδιου προπονητού, ο οποίος  είναι και υπεύθυνος για τυχόν ατύχηµα. Τα µεµονωµένα άτοµα δεν πρέπει να  κάνουν χρήση των αθλητικών οργάνων χωρίς την παρουσία προπονητή. Όταν  εισέρχονται σε χώρους άτοµα χωρίς αθλητική περιβολή, και ανήκουν σε  συγκεκριµένο Σύλλογο που προπονείται, την ευθύνη έχει ο Σύλλογος. Όταν  εισέρχονται άτοµα εκτός Συλλόγου, τότε την ευθύνη την έχει ο υπάλληλος του  Νοµικού Προσώπου . 

Και στο άρθρο 13 αναφέρονται τα εξής κάτωθι : 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  

1. Κάθε ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ που έχει προπόνηση στο χώρο άθλησης  (Κολυµβητήριο, Στάδιο, Γυµναστήριο κλπ.) έχει δικαίωµα να κάνει χρήση των  αποδυτηρίων.  

2. Επίσης πρέπει να έχει στη διάθεσή του στο χώρο που προπονείται, όλα τα  όργανα π.χ. µπασκέτες, εστίες χαντµπολ, φιλέ, όργανα στίβου κ.λ.π.  3. Όργανα που φυλάσσονται στις αποθήκες του κάθε Νοµικού Προσώπου  παραδίδονται προς χρήση στην αποθήκη από τον αρµόδιο υπάλληλο µε  ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ του υπευθύνου του κάθε Συλλόγου. Στο τέλος της  προπόνησης επιστρέφεται από τον υπεύθυνο το όργανο στην αποθήκη και  παραλαµβάνεται από τον αρµόδιο υπάλληλο.

4. Το προσωπικό του κάθε Νοµικού Προσώπου δεν είναι αρµόδιο και υπεύθυνο  να τοποθετεί-µετακινεί, µεταφέρει τα αθλητικά όργανα µπασκέτες, σφαίρες,  εµπόδια, δίζυγα, βατήρες, ακόντια, διαδροµές, τέρµατα κ.λ.π. εκεί που ο  προπονητής θέλει. Αυτό είναι ευθύνη του προπονητή και των αθλητών του  Συλλόγου. ………………………… 

Τα όργανα γυμναστικής που χρησιμοποιούν οι αθλητές μας είναι είτε νομίμως  παραχωρημένα προς χρήση στο σύλλογο μας αλλά η πλειονότητα εξ’αυτών είτε  αποτελούν δωρεά είτε έχουν αγοραστεί από το σύλλογος μας από χρήματα  δωρεών . 

« ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ’Ω ΕΤΑΧΘΗ » 

Και εμείς επί σειρά ετών έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τον ερασιτεχνικό  αθλητισμό , να προάγουμε την ευγενή άμιλλα και συναγωνισμό ,την αγαστή  συνεργασία ,αναδεικνύοντας ένα δύσκολο άθλημα κάνοντας γνωστή την πόλη μας  την Αλεξανδρούπολη , με πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια των ανήλικων  αθλητών μας.  

Αυτήν την στιγμή αριθμούμε 120 παιδάκια. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να  δεχτούμε άλλα διότι ο χώρος που φιλοξενείται ο σύλλογος δεν επαρκεί για τις  ανάγκες και το επίπεδο δουλειάς των παιδιών μας, παρότι η κινητήρια δύναμη  ανάπτυξης και επιβίωσης του κάθε ερασιτεχνικού σωματείου είναι οι συνδρομές .  

Κάθε άλλο παρά περιφερόμενα αλαλάζοντα κύμβαλα δεν είμαστε καθώς  το έργο μας και η αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουμε τυγχάνει  αναγνωσιμότητας και επιβράβευσης .Ενδεικτικά επισυνάπτουμε στο τέλος κάποιες  από τις επιστολές που φυλάσσουμε στο αρχείο του συλλόγου μας,όπως το Ίδρυμα  Στ.Νιάρχος ,του πρώην προέδρου Γυμναστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ,της  πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, του πρών  αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Βουλγαρίας ,του Ολυμπιονίκη και  παγκόσμιου πρωταθλητή Ελλάδας και πολλές άλλες .  

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς ,τους αθλητές μας, όλους τους θεσμικούς,  τους φορείς και τους επιχειρηματίες της πόλης μας που στέκονται στο πλευρό μας  αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι εμείς για να στηρίξουμε  τους μικρούς αθλητές μας .  

Με εκτίμηση 

Το Δ.Σ του Ομίλου Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης