Οι συγκλονιστικές καταγγελίες δημάρχων και κατοίκων για τις φωτιές

«Αν είχαν έρθει εναέρια μέσα νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» δήλωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Τις καταγγελίες πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά στην Ηλεία υπογράμμισαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στα Βαρβάσαινα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.

«Το Κολίρι σώθηκε από τους κατοίκους του» υπογράμμισαν ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας. Οι ίδιοι σημείωσαν χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι «κάθισαν με αυταπάρνηση, δεν φύγαν παρά το γεγονός ότι έλεγαν στον κόσμο να φύγει άναρχα».

«Περιμέναμε τα εναέρια τα οποία ήρθαν την ύστατη στιγμή. Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» τόνισε ο κοινοτάρχης Κολιρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινότητας Ολυμπίας κατήγγειλε ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί στην αρχή αν είχαν επέμβει άμεσα από την πυροσβεστική.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξέφυγε» σημείωσε και ζήτησε την συμπαράσταση του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη δύσκολη μέρα που περιμένει τους κατοίκους τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αφού οι καταστροφές τόσο σε σπίτια όσο και στην γεωργία είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στα έργα υποδομής που χρειάζονται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των πλημμυρών.

«Κάηκε το εισόδημα διαβίωσης των κατοίκων»

Δραματική ήταν η εικόνα που αντίκρυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πελόπι, όπου η φωτιά δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της. Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, Δημήτρης Στασινόπουλος, «το 95% της έκτασης του δήμου έχει καταστραφεί. Περισσότερα από 11 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, μεγάλο μέρος από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και η ελαιοπαραγωγή».

Ο ίδιος υπογράμμισε δε, πως «δεν κάηκε το συμπληρωματικό εισόδημά τους, αλλά το εισόδημα διαβίωσής τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Στασινόπουλος τόνισε πως «ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τους κατοίκους με τις υδροφόρες του Δήμου», ενώ με τη σειρά του κατήγγειλε πως «τα πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν αργότερα, ενώ τα εναέρια μέσα ήρθαν όταν η φωτιά είχε ήδη μπει μέσα στο χωριό».

Διαβάστε ακόμη  Αύξηση μεταναστευτικών ροών κατά 154% από Εβρο και νησιά

Τέλος, ο κοινοτάρχης ζήτησε τη βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα για να ληφθούν όλες οι μέριμνες ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές και εκτός της πρόληψης να γίνουν ζώνες προστασίας και δασικοί δρόμοι.

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους του Λάλα – Πώς θα ζήσουμε;

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στην Ηλεία που είδαν τις περιουσίες τους  να καίγονται από την μια στιγμή στην άλλη και τώρα καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την δύσκολη επόμενη ημέρα.

Όπως κατήγγειλαν οι πολίτες στην κοινότητα Λάλα στον Αλέξη Τσίπρα που βρέθηκε και συζήτησε μαζί τους, δεν είχαν καμία βοήθεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τώρα έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού χάθηκαν οι καλλιέργειες τους και τα κοπάδια τους.

«Πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας και όσοι δεν κάηκαν ολοσχερώς οι επιχειρήσεις και οι καλλιέργειες τους στην Ηλεία, όπως ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στην Εύβοια» τόνισαν οι κάτοικοι, αφού όπως εξήγησαν στην καλύτερη των περιπτώσεων και αυτοί θα μείνουν 5 χρόνια χωρίς εισόδημα.

«Θεωρώ αυτονόητο το αίτημά σας, οτιδήποτε θετικό γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να γίνει και για την Ηλεία η οποία είναι πολλάκις χτυπημένη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πέρα από το εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων, θα πρέπει να συνταχθούν σοβαρά Σχέδια Ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο. 

Σχέδια που θα λαμβάνουν υπόψιν τους τοπικούς φορείς, διότι όπως επεσήμανε «το ζήτημα δεν είναι  να κάνουν επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα καμένα και να παίρνουν φυτευτούς ανθρώπους από πάνω αγνοώντας την υπάρχουσα θεσμική υποδομή, την τοπική αυτοδιοίκηση τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών. Αυτούς που πάλεψαν για τα σπίτια τους που καιγόντουσαν, αυτούς που έχουν τις επιχειρήσεις τους καμένες».

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική στα καμένα και σημείωσε ότι όλο το βάρος από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πέσει στην προσπάθεια για το πως θα εξασφαλίσουμε το εισόδημα των πυρόπληκτων και πώς θα μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο η οποία έχει καεί.