«Οι Βράχοι της Ελευθερίας»: Η ευθύνη μάχεται την ηθική

Είναι γεγονός: η Επανάσταση του 21’ και οι Ελληνικοί Πόλεμοι για ανεξαρτησία δεν έχουν σημαντική κινηματογραφική παρουσία, τουλάχιστον όχι στο εξωτερικό.

Αυτό που καταφέρνει ο σκηνοθέτης με το «Οι Βράχοι της Ελευθερίας», είναι να μεταφέρει το κοινό, μέσω μιας ιστορίας αγάπης τύπου Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σε μια Ελλάδα που ετοιμάζεται για έναν εκ των σημαντικότερων πολέμων στην ιστορία της.

Η πλοκή

«Οι Βράχοι της Ελευθερίας» είναι η ιστορία ενός άτυχου έρωτα μεταξύ μιας νεαρής Ελληνίδας χωριατοπούλας και ενός Τούρκου αξιωματικού, κατά την αυγή του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1821. Η εικοσάχρονη Άννα-Χριστίνα ερωτεύεται τον Συνταγματάρχη Ταρίκ, ένα ανερχόμενο αστέρι του τουρκικού στρατού, που έχει μεγάλες αμφιβολίες για τις βάρβαρες μεθόδους διακυβέρνησης των συμπατριωτών του και που της είχε χαρίσει τη ζωή όταν ήταν παιδί και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού… αλλά το εκκολαπτόμενο ειδύλλιό τους φέρνει τραγωδία στην οικογένεια και στο χωριό της.

Ορκισμένη να εκδικηθεί τους Τούρκους, η Χριστίνα λαμβάνει μέρος στην ελληνική επανάσταση και αναπόφευκτα γίνεται τοπικό σύμβολο του ελληνικού κινήματος αντίστασης, εμπνέοντας τους συμπατριώτες της και προκαλώντας την οργή των Τούρκων, που προσφέρουν αμοιβή για το κεφάλι της. Έχοντας πιστέψει ότι θα μπορούσε να αφήσει πίσω τα συναισθήματά της, η Χριστίνα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον άνδρα, που την αγαπά ακόμη και θέλει να την κρατήσει ασφαλή αλλά που τώρα του έχουν αναθέσει την αιχμαλωσία της.

Το πόρισμα

Η πρώτη στην ιστορία του Χόλιγουντ μεταφορά του ’21 στη μεγάλη οθόνη θίγει ζητήματα όπως η ματαιότητα του έρωτα, η σύγκρουση ευθύνης και ηθικής, το αντίτιμο της δικαιοσύνης, και η πικρή ανταμοιβή της τυφλής υποταγής.

Αξίζει το εισιτήριο σας.

Είδος: Ιστορική περιπέτεια
Διάρκεια: 137’
Σκηνοθεσία: Βαν Λινγκ
Πρωταγωνιστούν: Τάνια Ρέιμοντ, Γιαν Ουντίν, Ράζα Τζάφρι, Πάτι Λούπον, Κρίστοφερ Πλάμερ, Κέβιν Κόριγκαν, Μπίλι Ζέιν, Ντίνο Κέλλυ, Τζέιμι Κρίστιαν Γουόρντ, Κώστας Μάντιλορ, Σάιμον Κασσιανίδης, Ρακέλ Κάσιντι, Ρουθ Γκέμελ, Κάρλο Ρότα, Άιβαν Κέι