Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς. Τιτάνια μάχη των πυροσβεστών με τα ενεργά μέτωπα και τις αναζοπυρώσεις…

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς. Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Αυτή ήταν ήταν η εικόνα της φωτιάς χθες βράδυ η οποία σχεδόν για τρίτη ημέρα συνεχίζει ακάθεκτα το καταστροφικό της έργο στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μια φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στην περιοχή της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εξαιτίας ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και που δυστυχώς δεν έχει τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο.

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν, προσπαθώντας να ανακόψουν την επέλαση του πύρινου αυτού εφιάλτη.

Στην μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, έχουν «πέσει» από χθες 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πύρινη λαίλαπα που επελαύνει ακάθεκτη στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, έχοντας κάψει ήδη πάνω από 3.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Από το πρωί πυκνοί καπνοί από τα μέτωπα των ενεργών εστιών, έχουν σκεπάσει την Εθνική οδό στο ύψος του Σουφλίου καθώς και την ευρύτερη περιοχή, μηδενίζοντας σχεδόν την ορατότητα και καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Δυστυχώς λόγω της πολύ περιορισμένης ορατότητας τα ελικόπτερα πυρόσβεσης δεν κατέστη δυνατό να πετάξουν πριν τις (09:00) ώρα, το πρωί του Σαββάτου.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της Ελλάδας. Οι απότομες εναλλαγές του ανέμου δυσκολεύουν την προσέγγιση και την κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, «τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Πρόσθεσε πως επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς

Χθες στην φωτιά επιχειρούσαν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως της ημέρας και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί από την Πέμπτη 21/07/2022, σε γενική επιφυλακή. «Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων».

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Ανεξέλεγκτη σε πολλά σημεία η φωτιά που κατακαίει το Δάσος Δαδιάς.

Αν και κατά διαστήματα η εικόνα φαίνεται καλύτερη και εκφράζεται αισιοδοξία, εντούτοις γρήγορα η κατάσταση επιδεινώνεται ξανά και η οικολογική καταστροφή οξύνεται εκ νέου. Έτσι, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να γίνουν «μάχη» με τις φλόγες, με το έργο κατάσβεσης να δυσχεραίνεται από τη μορφολογία του εδάφους και την καύσιμη ύλη που υπάρχει στην ήδη καμένα έκταση.Εμπόδιο αποτελούν κι οι αναζωπυρώσεις, που ευνοούνται από τους χαμηλής έντασης ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια της κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Μεγάλες ευθύνες για την ποσότητα νερού στο φράγμα της Λύρας σε μία περίοδο αντιπυρική.

Όπως έγραψε ο αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου, «κι ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;»

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά: Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Δεν κάνουμε θερμές εργασίες! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199».

Περισσότερες πληροφορίες, τόσο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, όσο και για τις οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς, μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους.

Πληροφορίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς εδώ:

https://www.civilprotection.gr/el

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς εδώ:

https://eody.gov.gr/odigies-prostasias-apo-tin-eispnoi-kapnoy-se-periptosi-pyrkagias/

ΠΗΓΗ: gnomionline.gr