Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας: “Σημάδια των καιρών”

Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.

Στόχο του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.

Ιστορική στιγμή της μετεωρολογίας!

Το 1972 οι Αμερικανοί εκτόξευσαν στο διάστημα το δορυφόρο Νίμπους 5. Ο δορυφόρος αυτός ήταν καθαρά επιστημονικός και είχε σαν σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Πώς θα γινόταν αυτό; Μα απλούστατα, ο δορυφόρος αυτός ήταν εξοπλισμένος με πολλών ειδών όργανα. Με την βοήθεια λοιπόν των οργάνων αυτών και με τις επιστημονικές καταμετρήσεις τους θα μπορούσε ο άνθρωπος να μελετήσει το περιβάλλον του.

Κατ’ αρχήν ο δορυφόρος Νίμπους ήταν εξοπλισμένος με φωτογραφικές μηχανές που ήταν εφοδιασμένες με καταπληκτικά συστήματα προηγμένης τεχνικής, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να φωτογραφίζουν ανάμεσα από τα σύννεφα. Με τον τρόπο αυτό ο Νίμπους τράβηξε φωτογραφίες των πόλεων της υδρογείου κι έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν τις μεταβολές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διάφορες εποχές και τις τυχόν επιδράσεις τους στις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη μας. Οι διάφορε φωτογραφίες που έστελνε ο Νίμπους από τους ωκεανούς με την κατάλληλη μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες, βοήθησαν στη μακρόχρονη πρόβλεψη των διαφόρων φυσικών φαινομένων όπως π.χ. οι καταιγίδες , οι τυφώνες και άλλα.

Κάποια άλλη εργασία που έκανε ο Νίμπους ήταν να τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες. Και αυτό γιατί το κάθε χρώμα έχει και τη σημασία του. Π.χ. καφέ χρώμα σημαίνει μέτρια θερμοκρασία πάνω στην επιφάνεια της γής. Το κίτρινο σημαίνει κρύο και το κόκκινο ψηλή θερμοκρασία. Όταν πρόκειται για φωτογραφίες των Πόλων, τότε το άσπρο ή το ανοιχτό γκρίζο χρώμα σημαίνουν νερό, ενώ το μπλε με το γκρίζο σημαίνουν νερό ανακατωμένο με πάγους.
Από τότε έχουν γίνει κι άλλα βήματα κι έτσι είμαστε σήμερα σε θέση να γνωρίζουμε πολλά για την πρόγνωση του καιρού.

Η πρακτική πρόγνωση του καιρού!

Οι παλαιότεροι βασίζονταν στα διάφορα σημάδια του ηλίου και τις εκδηλώσεις διαφόρων ζώων (κυρίως πουλιών) για να συμπεράνουν τον καιρό των επομένων ημερών.

– Όταν τα αστέρια τη νύχτα τρεμοπαίζουν θα έχουμε καλοκαιρία.
– Αν δούμε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου να είναι όρθιο, σημαίνει καλοκαιρία. Οι ναυτικοί λένε “Όρθιο το φεγγάρι, κοιμάται ο καπετάνιος”. Το αντίθετο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται ξαπλωμένο.
– Όταν η δύση είναι κόκκινη και η ατμόσφαιρα θαμπή, θα έχουμε αέρα. Επίσης αέρα θα έχουμε όταν οι ακτίνες του ήλιου κατά τη δύση περνούν ανάμεσα από τα σύννεφα.
– Τα πουλιά που πετούν χαμηλά και ιδιαίτερα τα χελιδόνια, προαναγγέλουν κακοκαιρία.
– Οι γλάροι, όταν πλησιάζει δυνατό κρύο, απομακρύνονται από τη θάλασσα και συγκεντρώνονται στις ακτές.
– Όταν το φεγγάρι έχει φωτοστέφανο περιμένουμε ισχυρούς νοτιάδες.

Τα ζώα άριστοι μετεωρολόγοι

Γάτα: Αν η γάτα νίβεται, περιμένουμε βροχή.
Πετεινός: ¨Οταν λαλούν τα κοκκόρια προ του μεσονυκτίου φανερώνουν αλλαγή καιρού.
Κότα: Όταν οι κότες χτυπιούνται συχνά στη σκόνι, όταν ψάχνουν να βρουν την τροφή τους αργά το βράδυ και κοιμούνται αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα τότε είναι βέβαιο ότι την άλλην ημέρα θα έχουμε άσχημον καιρό.
Γουρούνι: Όταν τα γουρούνια πιάνουν με το στόμα τους κλαδιά και τρέχουν χορεύοντας σημαίνει βροχή.
Σκύλος: ‘Αν οι σκύλοι σκάβουν και ξανασκάβουν τη γη προμηνύεται χειμώνας.
Βόδι: ΟΙ αγελάδες όταν γλείφουν τα νύχια τους και πάνε μουγκρίζοντας στο σταύλο προβλέπουν βροχή.
Χελιδόνι: Αν τα χελιδόνια πετούν γύρω από τις λίμνες ή τα ποτάμια και κάνουν βοή σημαίνει βροχή. Όταν πετούν ψηλά, προμηνύεται καλοκαιρία.
Χήνες: Οι χήνες όταν τρέχουν κράζοντας για την τροφή τους προβλέπουν χειμώνα.
Γκιώνης: Όταν ο γκίωνης φωνάζη την αυγή θα έχουμε χειμώνα.
Γερανός: Πρώιμο πέρασμα γερανών σημαίνει πρώιμο χειμώνα.
Κόρακας: Όταν τα κοράκια και οι καλιακούδες παρουσιάζονται πολλά μαζί και φωνάζουν συνέχεια, θα έλθη βροχή.
Πρόβατον: Όταν βλέπετε κοπάδι προβάτων να τρέχη χορεύοντας περιμένετε χειμώνα.
Ποντικός: Τα ποντίκια όταν ακούωνται να τριζοβολούν σημαίνουν χειμώνα.
Πουλιά θαλασσινά: Τα πουλιά των λιμών και τα θαλασσινά όταν λούζωνται διαρκώς στο νερό χειμώνα προαγγέλουν.
Μέλισσες σφήκες: Όταν βλέπουμε τις μέλισσες και τις σφήκες να πετούν ενωρίς το πρωί, είναι σημείο ότι θα κάνη καλόν καιρό. Όταν οι μέλισσες δεν βγαίνουν από τη φωλιά τους ή πετούν γύρω γύρω, χωρίς να απομακρύνωνται, πρέπει να περιμένουμε βροχή ή δυνατόν αέρα.
Μύγες: Όταν μας τσιμπούν οι μύγες δυνατά θα έχουμε σύντομα βροχή.

Τα ημερομήνια – τί πιστεύουν οι αγρότες μας

Ο λαός πιστεύει πως οι πρώτες μέρες του Αυγούστου είναι και το ακριβέστερο βαρόμετρο του καιρού που θα επικρατήσει τους άλλους μήνες του επόμενου χρόνου.
Στην Πελοπόννησο πιστεύουν ότι οι πρώτες μέρες του Αυγούστου αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα μήνες, παίρνοντας σαν βάση το μισό της ημέρας.
Έτσι, αν το πρωί της 1ης Αυγούστου είναι ήρεμο, ο τρυγητής του επομένου χρόνου θα είναι πέρα για πέρα καλός.
Η απογευματινή δροσιά θα έχει Σεπτέμβρη με βροχές και η αυγή με αέρα της δεύτερης ημέρας θα σημαίνει Οκτώβρη θερμό και υποτροπή καλοκαιρινή. Είναι το “γαιδουροκαλόκαιρο” όπως λέει ο λαός.
Σ’ άλλες περιφέρειες και προπάντος στις σταφιδικές, λαμβάνεται υπόψη ολόκληρη η ημέρα. Εκεί τα “ημερομήνια” είναι οι πρώτες δώδεκα μέρες του Αυγούστου.
Ο αγρότης μας δίνει μεγάλη σημασία στα “ημερομήνια” γατί από το καλό ή κακό καιρό που θα αντιμετωπίσουν τα “γεννήματα” του θα χαρή ή θα λυπηθή.
Κι οι σταφιδικές περιφέρειες είναι εκείνες που περισσότερο από κάθε άλλη δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα “ημερομήνια”. Γιατί κινδυνεύει η σοδιά που είναι απλωμένη για να γίνει η σταφίδα.

Newsroom Alexpoli.gr / Θεοδόσης Σαμίδης