Πανελλαδικές 2022: Πότε θα αρχίσουν φέτος οι εξετάσεις (Πανελλαδικές και ενδοσχολικές) 

Πανελλαδικές 2022: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Στις 14 (ημέρα Τρίτη) ή 15 Ιουνίου (Τετάρτη) ξεκινούν φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, ενώ στον ίδιο αριθμό με τον περυσινό θα είναι και οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια.

Πέρυσι, οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας ήταν 77.415, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.

Όπως γίνεται κατανοητό, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το υπουργείο Παιδείας μπορεί να προσφέρει επικοινωνιακά έναν αριθμό θέσεων που δεν υπολείπεται από άλλες χρονιές καθώς έχει σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καταληφθούν ένα μεγάλο μέρος από αυτές.

Με λίγα λόγια η μείωση του αριθμού εισακτέων έχει βγει εκτός της «ατζέντας» του υπουργείου Παιδείας, καθώς κρίνεται ότι πλέον η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό «φίλτρο», το οποίο εξοστρακίζει από την είσοδο των  ΑΕΙ εκείνους που παρουσιάζουν χαμηλότερη βαθμολογία.

Διαβάστε ακόμη  Ξεκίνησαν σήμερα οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια

Και φέτος περισσότερο από το 1/3 των υποψηφίων αναμένεται να μείνει εκτός των ανωτάτων Ιδρυμάτων αφήνοντας κενές χιλιάδες θέσεις.

Όσον αφορά στην σχεδιαζόμενη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, δηλαδή στην συγχώνευση – κατάργηση Τμημάτων, φαίνεται να μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, καθώς κανένα από τα πανεπιστήμια (πλην του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) δεν δέχεται να προτείνει περικοπές ή συγχωνεύσεις.

Κατά τα άλλα, και σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να γίνουν ακόμη δυο εβδομάδες μαθημάτων στα σχολεία, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γύρω στις 20 Μαΐου και στην συνέχεια (αφού ολοκληρωθούν αυτές), να μεσολαβήσει ένα δεκαήμερο πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.

Πηγή alfavita.gr