Παραδοσιακά έθιμα στον Έβρο για τη σαρακοστή

Με την αναβίωση του εθίμου «Μπέης» γιόρτασε ο Θρακιώτικος σύλλογος Ασβεστάδων. Το έθιμο περιλαμβάνει έναν Τούρκο αξιωματούχος τον «Μπέη» ενώ «συμμετέχουν» η σύζυγός του η «Μπέινα» και η ιδιόμορφη συντροφιά τους την οποία απαρτίζουν ο «Αράπης», (ένα αστείο πρόσωπο μαυρισμένο με καπνιά από τζάκι ή ξυλόφουρνο) με κουδούνια κρεμασμένα στη μέση του, ο «Κατής» (δικαστής), με τους ακολούθους του, τον «κλητήρα», τον «χωροφύλακα», τον «ταμία», τον «γιατρό», η τσιγγάνα, ο αρκουδιάρης και η αρκούδα και δύο γκάιντες(πνευστό παραδοσιακό μουσικό όργανο). Σύμφωνα με το έθιμο επισκέπτονται ένα προς ένα τα σπίτια του χωριού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου υπό τους ήχους της γκάιντας, του ζουρνά και του νταουλιού, ο θίασος αναπαριστά το όργωμα και τη σπορά με την «Μπέινα» να κάθεται και να παρακολουθεί με τους συνοδούς της σ’ ένα στολισμένο αμάξι (κάρο ή πλατφόρμα τρακτέρ) και τον «Μπέη» να πετά στον αέρα σπόρους σιταριού, βαμβακιού, καλαμποκιού κ.α., ενώ δύο από τα μέλη του θιάσου, συχνά οι Αράπηδες, ή ο γύφτος με τη γύφτισσα, παίρνουν τη θέση των βοδιών στον ζυγό του ξύλινου άροτρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του οργώματος προσπαθούν να ξεφύγουν από το άροτρο , με τους χωροφύλακες όμως να τους επαναφέρουν στην τάξη.

Παράλληλα στο Διδυμότειχο ο πολιτιστικός σύλλογος “Το Κάστρο” διοργάνωσε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.