Ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να επενδύσουν στον LNG Αλεξανδρούπολης

Τέσσερις εταιρείες ετοιμάζονται να επενδύσουν στη δημιουργία του terminal υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο θαλάσσιο χώρο, στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, μόλις προχωρήσει, πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι, ο διεθνής διαγωνισμός για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, τον IGB.
Oι αποφάσεις για τον LNG, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Gastrade, η ελληνική ΔΕΠΑ, η Bulgarian Energy Holding μέσω εταιρείας του ομίλου ενώ ενδιαφέρον έχει και η αμερικανική Cheniere. Οι τέσσερις αυτές επιχειρήσεις, με εκπροσώπους τους, βρίσκονται απο εχθές στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια, από τον πρωθυπουργό, της έναρξης των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ.

Στο έργο για το terminal LNG, τις άδειες έχει η Gastrade, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Το terminal, η κατασκευή και λειτουργία του συνδέεται ευθέως με την κατασκευή του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς μέσω αυτού θα τροφοδοτεί όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και τις αγορές της Ρουμανίας και της πέραν αυτής, της Ουκρανίας, ενδεχομένως και της Τουρκίας, όπως όμως και τα δίκτυα Σερβίας και κεντροευρωπαϊκών χωρών.
Οι τέσσερις παραπάνω εταιρείες, θα μπούνε μάλλον με ίσα μερίδια ( 20%-25%) στο project που μελέτησε η Gastrade, που έχει προϋπολογισμό 370 εκατομμύρια και που θα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός διετίας από την έναρξη κατασκευής του.
Το έργο, που είναι στη λίστα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (CPI), θα μπορεί να διεκδικήσει συγχρηματοδότηση από Κοινοτικούς και αναπτυξιακούς πόρους, από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το έργο κρίνεται ότι εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική που επιθυμεί την προμήθεια ενεργειακών πόρων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου, από περισσότερες της μίας πηγές και επιδιώκει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Το terminal LNG της Αλεξανδρούπολης μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη διεθνή αγορά, στις πλέον συμφέρουσες τιμές, ενώ είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να εξάγουν φτηνό σχιστολιθικό αέριο.
Καρδιά του terminal είναι η πλωτή μονάδα στην οποία θα δένουν τα δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και στην οποία, θα γίνεται και η αεριοποίηση του ΥΦΑ. Το terminal μπορεί να αποθηκεύει 170.000 κ.μ. και να διαθέτει το χρόνο στους χερσαίους αγωγούς, τον ΙGB ή και τον ΤΑΡ, 6,1 bcm φυσικού αερίου.

Πηγή: voria.gr