Οι πολίτες μιλούν / Χρήστος Καραμάτσκος

Η Αλεξανδρούπολη, όπως και κάθε πόλη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, αναδιαμορφώνεται, αναπροσαρμόζεται και μεταμορφώνεται μπροστά στις ποικίλες αλλαγές – οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές – που συνοδεύουν την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Εν όψει λοιπόν και της προεκλογικής περιόδου, το Alexpoli.gr ζήτησε από τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να εκφράσουν τη δική τους άποψη για τα τεκταινόμενα, τα πρόσωπα, τα καλά και τα κακά της «πρωτεύουσας του Έβρου».

Η αρχή μιας σειράς άρθρων γίνεται με τον Χρήστο Καραμάτσκο. Είναι 24 ετών: είναι τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ελεύθερος επαγγελματίας. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Ρωτήσαμε τον Χρήστο να μας πει τι λείπει από την Αλεξανδρούπολη, τι χρειάζεται για να αποκτήσει χαρακτηριστικά μιας πόλης περισσότερο Ευρωπαϊκής, όπως επίσης και τι θα ήθελε να δει από τους υποψήφιους δημάρχους αν εκλεγούν στις επερχόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η απάντησή του:

Σαν άνθρωπος δεν μ αρέσει να ευλογώ τα γένια μου. Πιστεύω το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κάθε ενεργός πολίτης τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκητων εκλογών καθώς επίσης και σε αυτό τον εθνικών. Οδεύοντας λοιπόν προς το τέλος της 2ης θητείας του κ. Λαμπάκη θα ήθελα να ξεκινήσω παραθέτοντας μερικά από τα παράπονα- προβληματισμούς μου. Ας ξεκινήσω λοιπόν με ένα από τα βασικότερα προβλήματα της καθημερινότητας που αφορά τον κάθε δημότη, που δεν είναι άλλο από το κυκλοφοριακό.

Κύριε δήμαρχε μολονότι είμαστε μια σχετικά μικρή πόλη και σχετικά περπατήσημη κάθε μέρα το κέντρο της πόλης εκπέμπει sos . Κεντρικοί δρόμοι φρακάρουν ειδικά τις ώρες αιχμής δημιουργώντας έτσι ένα κυκλοφοριακό χάος. Την ίδια ώρα η πεζοδρόμηση καίριων δρόμων της πόλης χωρίς κάποιο πλάνο αξιοποίησης του χώρου, χωρίς κάποιο πλάνο δημιουργίας κυκλοφοριακής αρτηρίας πιστεύω θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με τις ώρες που είναι κλειστή η παραλιακή οδός.

Ένα ακόμα αγκάθι στο κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι αυτό του πάρκινγκ. Η αλήθεια είναι πως οι θέσεις πάρκινγκ την τελευταία πενταετία μειώθηκαν δραματικά. Το κεντρικό παρκινγκ λιμένος του όλα έγινε επι μίσθωσης και σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση οδών-δημιουργία ποδηλατοδρόμων οδηγεί τους Αλεξανδροπουλίτες στο να δίνουν καθημερινά μάχες για μια θέση πάρκινγκ και τελικά να διπλοτριπροπαρκάρουν οξύνοντας έτσι το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ένας άλλος μεγάλος προβληματισμός που ταλαντεύει όλο και περισσοτέρους συνδημότες μου, είναι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αμέλεια για τα δημόσια κτήρια; Το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου αφού λεηλατήθηκε από κάθε λογής πλιάτσικο και αποτελεί δημόσιο κίνδυνο πλέον τελεί υπό διάλυση χωρίς να έχει γίνει σαφές πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αξιοποίησης του. Το ίδιο πρόβλημα θα παρατηρήσει κανείς και στο παλιό κολυμβητήριο, όπου και αυτό καθημερινά ρημάζει αποτελώντας εξίσου μια υγειονομική βόμβα τελώντας και αυτό υπό διάλυση. Η τεράστια έκταση των παλιών αποθηκών του ΟΣΕ στην περιοχή του Μαρινοπούλου μαζί με αρκετούς χώρους στο λιμάνι συμπληρώνουν με την σειρά τους μια σειρά από κτηριακές εγκαταστάσεις οπού με ένα πολύ μικρό ποσό συντήρησης – ανανέωσης θα μπορούσαν να φέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στα έσοδα του δήμου καθώς επίσης και στην εικόνα της πόλης. Αυτά τα ερωτήματα θα ήταν χρήσιμο να μας τα απαντήσουν εκτός από τον τέως και υποψήφιο κύριο δήμαρχο και οι άλλοι αξιότιμοι υποψήφιοι.

Στο σημείο αυτό, και πριν επικεντρωθούμε στο ζήτημα της επόμενης ημέρας, θα ήθελα να τονίσω και ορισμένες από τις θετικές ενέργειες που έγιναν επι Δημαρχίας του κυρίου Λαμπάκη, όπως η καθιέρωση και η γιγάντωση της γιορτής του κρασιού και η ανάδειξη της πλέον σε μια εβδομάδα ορόσημο για την οικονομία της πόλης, το μεγάλο άνοιγμα με την αγορά της Τουρκίας και της Ρωσίας με μεγάλη αύξηση του αριθμού επισκεπτών, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση του έργου της δημοτικής βιβλιοθήκης στον χώρο του καπνομάγαζου να είναι μερικά από τα σημαντικότερα.

Διαβάστε ακόμη  Την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης κι άλλων δημόσιων ΚΤΕΟ σκέφτεται ο Τοψίδης

Πέραν όμως αυτών που αφορούν το χθες, για να πάμε μπροστά και να βελτιωθούμε σε ορίζοντα δεκαετίας, θα πρέπει να δουλέψουμε στο σήμερα στοχεύοντας στο αύριο. Και το αύριο κάθε πόλης της είναι το μέλλον της, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς αυτό είναι ένα θέμα πληγή για την πόλη μας καθώς επίσης και για πολλές πόλεις της βορείου Ελλάδος. Σε ένα καφέ σε μια βόλτα οπουδήποτε μιλήσεις με 5-10 ανθρώπους, οι περισσότεροι θα σου δηλώσουν πως θέλουν να φύγουν από εδώ. Πως τίποτα δεν τους κρατάει. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι και πολύ παραπάνω αυτοί που διεκδικούν κάποιο αξίωμα τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί προκειμένου να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Αυτή την στιγμή βέβαια μιλάμε για την πόλη μας, οπότε ας επικεντρωθούμε καλύτερα στα προβλήματα και στις ελλείψεις της.

Παρακάτω, παραθέτω 10 βασικές και εύκολα υλοποιήσιμες ιδέες , προτάσεις που σε βάθος πενταετίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα της πόλης. Θα ήθελα παρακαλώ πολύ ο κάθε υποψήφιος να αξιολογήσει και να εκφράσει την γνώμη του στο κατά πόσο αυτές είναι υλοποιήσιμες σε ορίζοντα μιας πενταετίας.

Οι ιδέες αυτές είναι:

  • Περισσότερη δενδροφύτευση σε κάθε γειτονία. Η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο και οξυγόνο.
  • Επίλυση προβλημάτων με σκαμμένους-επικίνδυνους δρόμους όπου μετατρέπονται σε βούρκους και λίμνες με τις πρώτες βροχές.
  • Συνεργασία και ευρεία συνεννόηση μεταξύ συμβούλων αφήνοντας στην άκρη στερεότυπα του παρελθόντος και κομματικές γραμμές με μόνο άξονα το συμφέρον της πόλης.
  • Μείωση των δημοτικών τελών ή αξιοποίηση τους στην δημιουργία ελεύθερου φυλασσόμενου πάρκινγκ σε κεντρικό σημείο της πόλης.
  • Δημιουργία περισσότερων εθελοντικών οργανώσεων ομάδων και ένταξη του εθελοντισμού στην νοοτροπία του πολίτη με προγράμματα επιβραβεύσεις.
  • Δημιουργία ξενώνα αστέγων και δομών αλληλεγγύης για αστέγους και ανέργους συμπολίτες μας.
  • Κατασκευή ειδικού πάρκου για Α.Μ.Ε.Α και ταυτόχρονη τοποθέτηση ειδικού ανελκυστήρα σε κάθε κτήριο του δήμου.
  • Μεταφορά των ΚΤΕΛ στην περιοχή της βιομηχανικής ζώνης αεροδρομίου έναντι Praktiker ταυτόχρονα με αξιοποίηση εκείνης της περιοχής.
  • Δημιουργία σύγχρονου αθλητικού σταδίου μαζί με εμπορικό κέντρο, κινηματογράφους, και παιδικές χαρές στην βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
  • Μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών / δημαρχίας εκτός κέντρου της πόλης . Άνοιγμα της πόλης προς την θάλασσά, αποσυμφόρηση του κέντρου.

Κλείνοντας σε αυτό το σημείο θα ήθελα με την σειρά μου να δώσω μια συμβουλή προς τους συνομήλικους μου καθώς επίσης και σε όποιον άλλον διαβάζει αυτό εδώ το άρθρο. Σε αυτές τις εκλογές ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες κομματικές ιδεολογίες και κατάλοιπα του παρελθόντος. Ας ψηφίσουμε πρόσωπα, ανθρώπους δηλαδή με φρέσκιες ιδέες που μπορούν να προσφέρουν, να δημιουργήσουν που δεν φοβούνται να τσαλακωθούν ούτε περιμένουν τις κομματικές γραμμές για να πάρουν μια απόφαση.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους που δίνουν τον αγώνα τους και εύχομαι την επόμενη μέρα και ανεξαρτήτου αποτελέσματος να υπάρξει κατανόηση, συνεργασία και αλληλοσεβασμός στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Το οφείλουμε στην πόλη μας, το οφείλουμε σε εμάς.