Προανακριτική: Μήνυση κατά Κελέτση από τον Ν. Παππά για αλλοίωση των πρακτικών

Μήνυση σε βάρος του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Σταύρου Κελέτση καταθέτει ο Νίκος Παππάς, καταγγέλλοντας αλλοίωση των πρακτικών της προανακριτικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί από τα πρακτικά ουσιώδεις δηλώσεις του Χρήστου Καλογρίτσα, ανάμεσά τους η ανάκληση του προηγούμενου ισχυρισμού του περί ύπαρξης sms.

Ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, δήλωσε ότι πρόκειται για ενέργεια που είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. 

«Η σημερινή απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής κου Σταύρου Κελέτση περί δήθεν κυριαρχικού δικαιώματος του ιδίου να διαμορφώνει ελεύθερα κατά τη βούληση του τα πρακτικά είναι πρωτοφανής για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία κι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ο κος Παππάς θα προβεί άμεσα στην υποβολή έγκλησης- μήνυσης σε βάρος του.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης η κατάθεση του κου Καλογρίτσα και τα στοιχεία που ο ίδιος προσκόμισε είναι μηδαμινής αποδεικτικής αξίας. Αντίθετα όσα στοιχεία έχουν δει το φως  της δημοσιότητας καταδεικνύουν σωρεία ποινικών ευθυνών, σωρεία εγκληματικών πράξεων τόσο του ιδίου όσο και του γιου του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα», δήλωσε ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Όπως τόνισαν κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην προανακριτική για να προσκομίσει κάποια μηνύματα «που προκαλούν θυμηδία».

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο Νίκος Παππάς, όπως και ο ίδιος είχε τονίσει στην ομιλία του στην Ολομέλεια, είχε συναντήσεις και επαφές με όλους τους υποψηφίους.

«Σε ό,τι αφορά τα 8 εκατ. ευρώ, ο κ. Καλογρίτσας συνελήφθη για μια ακόμα φορά ψευδόμενος, ισχυριζόμενος ότι τα δανείστηκε. Να του θυμίσουμε, όμως, ότι ο γιος του, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, έχει υπογράψει, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον διαγωνισμό, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει δανειστεί χρήματα» σημείωναν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και τόνιζαν ότι «προκύπτει, ως εκ τούτου, σωρεία αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί τόσο από τον Χρήστο όσο και από τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την «πρωτοφανή αυθαιρεσία Κελέτση να παραποιήσει τα πρακτικά, ισχυριζόμενος ότι έχει το δικαίωμα, αναρωτιόμαστε: Η κατάθεση του μάρτυρα καθώς και οι διάλογοι αποτελούν αποδεικτικό υλικό. Αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Κελέτσης, έχει το σθένος να τα επικαλεστεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου;» ανέφεραν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δήλωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κελέτσης είπε ότι απορρίπτει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν έγινε καμία αλλοίωση των πρακτικών ενώ κατεγράφησαν “μέχρι κεραίας” όσα είπε χθες ο μάρτυρας. Σημείωσε επίσης ότι με δική του εντολή διαγράφηκαν κάποια πράγματα από τα πρακτικά και ότι αυτό είναι «απόλυτο δικαίωμα» του προέδρου της επιτροπής, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής για διαλογικές συζητήσεις εκτός θέματος και για παρεμβάσεις βουλευτών χωρίς άδεια. Συγκεκριμένα, είπε ότι διαγράφηκε με εντολή του, η δική του “ατυχής” αναφορά περί κομμωτηρίου, που είχε απευθύνει στην κυρία Τζάκρη, η οποία, όπως προσέθεσε, «διέκοπτε συστηματικά τον μάρτυρα».

Διαβάστε ακόμη  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Ορεστιάδας για τις ανεμογεννήτριες

Επιβεβαίωσε ο Καλογρίτσας πως είχε τα λεφτά για την άδεια

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να κατασκευάσει το αφήγημα πως ο Χρήστος Καλογρίτσας υπήρξε «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία καναλιού κατέπεσε με πάταγο τη δεύτερη μέρα κατάθεσης στην προανακριτική του γνωστού εργολάβου.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης παρενέβη κατά την εξέταση του μάρτυρα και επικαλούμενος την εγγυητική επιστολή της Attica Bank με την οποία ο γιος του, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, διαβεβαίωνε πως κατείχε κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαγωνιστική διαδικασία ρώτησε:

«Αφού λες ότι ήσουν ”μπροστινός” και δεν είχες λεφτά, πού τα βρήκες τα 8 εκατ. ευρώ;» με τον Χρήστο Καλογρίτσα να απαντά αφοπλιστικά: «80 εκατ. είχα» με την επισήμανση όμως πως «δεν θα τα έβαζε».

Κατά την κατάθεσή του χθες ο εργολάβος που καλείται να καταβάλει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μετά την απόφαση στου ελβετικού δικαστηρίου αναφέρθηκε (πριν διακοπεί η κατάθεσή του) πολλάκις στο θέμα μπλέκοντας ακόμα και κατασκοπευτικές υπηρεσίες ενώ χαρακτήρισε την οικογένεια Χούρι «απατεώνες και ψεύτες».

Έκανε αρχικά αναφορές σε ανταλλαγή sms με τον Νίκο Παππά χωρίς όμως να παρουσιάσει τα πειστήρια και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αναδίπλωση των όσων είχε πει. Κατά τη σύντομη κατάθεσή του δεν προσκόμισε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του πρώην υπουργού ενώ παράλληλα καταρρίφθηκε ο μύθος περί «μπροστινού» του ΣΥΡΙΖΑ με τα αποκαλυπτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στοιχεία που κατέθεσε ο γιος του, Ιωάννης – Βλαδίμηρος, για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πρόκειται για την εγγυητική επιστολή της Attica Bank και το σχετικό παραστατικό που κατατέθηκε από τον υπερθεματιστή Ι.Β. Καλογρίτσα που καταρρίπτουν του ισχυρισμούς Χρ. Καλογρίτσα περί «μπροστινού» του τηλεοπτικού εγχειρήματος. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι διέθετε 8 εκατ. ευρώ (από την 1η Απριλίου, 2016) για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό πριν ο πατέρας του έρθει σε επαφή με την οικογένεια Χούρι και ξεκινήσει το ντόμινο των εξελίξεων.

Ο άλλοτε αφερέγγυος για τη Ν.Δ. εργολάβος αισθάνθηκε αδιαθεσία και οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

efsyn