«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 4 δημοτικούς συνδυασμούς του Έβρου

Τέσσερις συνδυασμούς σε ισάριθμους δήμους του Έβρου ανακοίνωσε πως στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως εκτίμηση του κυβερνώντος κόμματος στα πρόσωπα και τις θέσεις τους και όχι ως κομματικό ‘καπέλωμα’.

Η αρχική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την έκφραση αυτής της εμπιστοσύνης προς συγκεκριμένους συνδυασμούς ανά την Ελλάδα, προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις και στον Έβρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει και διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως «η κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις παρακάτω παρατάξεις:

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ενότητα για μια Νέα Πορεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης | Δημήτρης Λαζόπουλος
Δήμος Ορεστιάδας: Είναι στο Χέρι μας – Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας | Σάκης Παπανδρέου
Δήμος Σαμοθράκης: Δημοτική Ενωτική Συνεργασία Σαμοθράκης | Αθανάσιος Βίτσας
Δήμος Σουφλίου: Συνεργασία – Ανάπτυξη – Συνοχή | Παναγιώτης Καλακίκος

Οι αντιδράσεις

Από την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση πως στη συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2019 είχε αποφασιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ από τους συμμετέχοντες να συνεχίσει ο συνδυασμός την αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία που ακολουθεί από το 2014.
«Εντούτοις, με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση «στήριξης» σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε και την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας», εντελώς αυθαίρετα, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί καμία απολύτως επικοινωνία και ερώτηση! Μάλιστα, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν από πολλούς συνδυασμούς, μερικοί εκ των οποίων απείλησαν ακόμη και με μηνύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ανασκευάσει την αρχική του ανακοίνωση.

Λυπούμαστε που κάποιοι λειτουργούν με λογικές «καπελώματος» και πολιτικού παραγοντισμού παλαιού τύπου, αν και λένε ότι εκφράζουν το νέο ήθος και ύφος στην πολιτική ζωή. Σεβόμαστε το ρόλο τους, εφόσον κι αυτοί σέβονται το δικαίωμά μας να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας» και να μην επιθυμούμε «χρίσμα» ή «στήριξη» από κανένα κόμμα. Το «χρίσμα» στον επικεφαλής της Κίνησης δόθηκε από τους συμμετέχοντες στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεων και τη «στήριξη» μας τη δίνουν καθημερινά οι πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας και θα μας οδηγήσουν στη νίκη, στις εκλογές της 26ης Μαΐου».

Από την πλευρά της, η παράταξη «Συνεργασία – Ανάπτυξη – Συνοχή» κάνει λόγο για λάθος εντυπώσεις:
«Ο Συνδυασμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΣΥΝΟΧΗ για το Δήμο Σουφλίου, δημιουργήθηκε από την έναρξη του Καλλικράτη για να ενώσει, να συνθέσει όλες τις κοινωνικές, παραγωγικές και ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ του τόπου, με σκοπό μόνο το όφελος των Δημοτών μας. Δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε στήριξη από κανέναν,παρά μόνο την στήριξη των πολιτών.

Οτιδήποτε άλλο, αποσκοπεί σε δημιουργία, εσκεμμένων, παραπλανητικών και λάθος εντυπώσεων. Είμαστε ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο που ενώνει και δε διαιρεί τον κόσμο. Η 26η Μαΐου πλησιάζει».