Συζητήθηκε η ερώτηση Δημοσχάκη για τη Νίκη Της Σαμοθράκης

Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την ανάδειξη και υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της Ε.Ε., συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Τα βασικά σημεία των ομιλιών του Βουλευτή ήταν τα παρακάτω:

[checklist]• Έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο την προσπάθεια για ανάδειξη της Νίκης της Σαμοθράκης ως συμβόλου της νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξιών απέναντι σε κάθε αναχρονιστική, ολοκληρωτική και σκοτεινή ιδεοληψία, που κατά καιρούς επιχειρεί να διεισδύσει στην Ευρώπη.
• Στην προσπάθειά του αυτή έχει βρει θετική ανταπόκριση από την Γαλλική Πρεσβεία, η οποία έχει προτείνει, περαιτέρω, την υιοθέτησή της ως συμβόλου της ελληνογαλλικής φιλίας, ενώ έχει αποστείλει επιστολές για το θέμα στους κκ. Γιούνκερ, Σουλτς, Παυλόπουλο και Τσίπρα.
• Την προσπάθεια στηρίζουν η Περιφέρεια ΑΜΘ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, οι Δήμοι Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σαμοθρακιτών, Έβρου, Αθήνας και Στουτγκάρδης, η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος, ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας “Το Σπίτι της Αντουανέττας” και η διάσημη μουσικοσυνθέτις Ζωή Τηγανούρια, καταγόμενη από την Σαμοθράκη.
• Εκθείασε τις προοπτικές που δημιουργούνται σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο με μια τέτοια επιδίωξη και ευχαρίστησε τον Υπουργό για μία πρώτη θετικά διακείμενη τοποθέτηση επί του θέματος.
• Ενημέρωσε για την προγραμματιζόμενη τοποθέτηση δύο αντιγράφων της Νίκης, με ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Σαμοθράκη και στην Αλεξανδρούπολη.
Σε ότι αφορά τις απαντήσεις του Υπουργού, τα κυριότερα σημεία ήταν τα παρακάτω:
• Δήλωσε πως εντυπωσιάζεται από τον πλούτο της Ελληνικής κληρονομιάς και πως πιστεύει ότι αυτή προσφέρει προοπτικές, τοποθετούμενος κατά βάση θετικά, με ορισμένες επιφυλάξεις, ως προς την διερεύνηση του αιτήματος του Βουλευτή και των Θρακών.
• Ενημέρωσε για έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Θράκη και τον Έβρο.[/checklist]

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»