Θέμα απομόνωσης εγείρουν οι μουσουλμάνοι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή ανακοίνωση της ΑΝΑ.Σ.Α

Με δελτίο τύπου της η δημοτική παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α αναφέρομενη στην υποβάθμιση της περιοχής τέρμα Άβαντος, υποστηρίζει ότι εδώ και δεκαετίες πριν από κάθε εκλογική -κυρίως αυτοδιοικητική- αναμέτρηση, ο πολιτικός κόσμος ασχολείται ευκαιριακά προς άγραν ψήφου με τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής στην οδό Τέρμα Άβαντος και τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα κατοίκους της.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι “εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, των όρων διαβίωσης, την έλλειψη κάλυψης βασικών αναγκών, παρατηρούνται σαφώς φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, παιδικής εργασίας, ζητήματα γυναικείας χειραφέτησης, παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, με τα στόματα που μιλούν να είναι λίγα, αφού ο νόμος της σιωπής έχει κάνει τους περισσότερους να ακούν, να βλέπουν και να σιωπούν. Για παράδειγμα, ακραία περιστατικά βίας κατά των παιδιών μπορούν να γίνουν είδηση. Οι έρευνες όμως διαπιστώνουν ότι για πολλά παιδιά η βία είναι μια ρουτίνα, ένα μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι άνθρωποι αυτοί που ζουν σε αυτή την περιοχή χρειάζονται την κοινωνική στήριξη και αλληλεγγύη και όχι την προχειρότητα των δικών μας στερεοτύπων.
Χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης που θα στηρίζεται στον ειλικρινή και αποδοτικό τοπικό κοινωνικό διάλογο για πληθυσμούς που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς με την συνεργασία εθνικών και περιφερειακών δομών.
Στα πλαίσια του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη πληθυσμών που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», από πόρους του ΠΕΠ της Περιφέρειας, είχε τεθεί κατά το παρελθόν σε διαβούλευση και «ανοικτή πρόσκληση» προς τους ενδιαφερόμενους Δήμους, ένα ολοκληρωμένο μέσο- μακροχρόνιο Σχέδιο για την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων σε αυτές και θα μειώσουν τις ενδοδημοτικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος των αναπροσδιοριζόμενων αυτών πληθυσμών.”

Παράλληλα σημειώνεται ότι Δράσεις και οι Ενέργειες αυτές αφορούν αφενός την αναβάθμιση του οικιστικού και αστικού περιβάλλοντος, με έργα υποδομών και αναπλάσεων, ενώ αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την λειτουργική ενσωμάτωσή τους στον αστικό και κοινωνικό ιστό των πόλεων. Ο κύριος όγκος των δράσεων προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στα πλαίσια του νέου πλαισίου 2014 -2020. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης λέει η ΑΝΑ.Σ.Α ως εν δυνάμει δικαιούχος του παραπάνω Σχεδίου σχεδίασε και υλοποιήσε εντός της προηγούμενης περιόδου δράσεις υποδομών (αποχέτευση στην οδό Άβαντος- ΔΕΥΑΑ) ύψους περίπου 1.000.000,00 €. Για τον λόγο αυτό θεωρεί απαραίτητο η δημοτική παράταξη,  τον στρατηγικό σχεδιασμό τους σήμερα και με ορίζοντα έως το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής παρέμβασης.

Διαβάστε ακόμη  Υψηλά τα μισθώματα που ζητά η Μητρόπολη για τις εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ανακοίνωση εξέδωσε και ο “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ελλήνων πολιτών, Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με μητρική γλώσσα τα Τουρκικά στον Δήμο Αλεξανδρούπολης”.

Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες στους πολιτικούς αλλά και στους ίδιους τους μουσουλμάνος (που ο σύλλογος αποκαλεί μειονότητα), για την απομόνωση των μουσουλμάνων της περιοχής από την υπόλοιπη πόλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Σύλλογός μας θέλει να επισημάνει για ακόμη μια φορά ότι η περιοχή αυτή είναι επί δεκαετίες αφημένη στο έλεος του θεού.
Η κατάσταση θυμίζει γκέτο όμως αυτή η άσχημη εικόνα δημιουργήθηκε με την πολιτεία απλά να παρακολουθεί. Εκτός από το το κοινό μυστικό ότι τον πληθυσμό της Μειονότητας οι Πολιτικοί στην πλειοψηφία τους τον θυμούνται στις εκλογές, αυτός ο κόσμος υπήρξε και εύκολα χειραγωγήσιμος.

Η απουσία του κράτους είναι εμφανής και η εικόνα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση Ευρωπαϊκή χώρα. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στην πανέμορφη Αλεξανδρούπολη της οποίας κάθε γωνιά προσελκύει τουρίστες που έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την πόλη κάνει την αντίθεση ακόμη πιο έντονη και γεννάει ένα ΓΙΑΤΙ τόση αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια.

Τα προβλήματα είναι τεράστια, θα ήταν απλό να κάνουμε μια λίστα με αυτά όμως για μας όλα ξεκινάνε από την έλλειψη επικοινωνίας και διαλόγου. Κάθε ένα από τα προβλήματα είναι ένα δέντρο, εμείς θέλουμε μαζί με την πολιτεία να δούμε το δάσος.

Σίγουρα οι ευθύνες της ίδιας της Μειονότητας είναι τεράστιες, πλέον μετά από τόσα χρόνια απομόνωσης υπάρχει και αυτό-αποκλεισμός από την υπόλοιπη πόλη ΟΜΩΣ αυτό είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία.

Είναι κρίμα τραγικά περιστατικά όπως αυτό που συνέβη με τον άτυχο μικρό, στον οποίο ολόψυχα ευχόμαστε να βγει νικητής στην μάχη που δίνει να μας »αναγκάζουν» να δούμε διαχρονικά προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν τεθεί εδώ και καιρό. Όμως ακόμη και έτσι ελπίζουμε οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Ανεξάρτητα και χωρίς καμία πολιτική-κομματική απόχρωση με κριτήριο τον
ΑΝΘΡΩΠΟ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ αλλά και την εικόνα της ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
να γίνει ένας διάλογος με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αλλά και την ίδια την Μειονότητα ώστε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την άσχημη εικόνα.
Εμείς πιστεύουμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι εφικτό και είναι θέμα θέλησης ελπίζουμε να μην σβήσει μαζί με την επικαιρότητα η διάθεση να δοθούν λύσεις. Γιατί τότε απλά θα περιμένουμε το επόμενο δυσάρεστο περιστατικό.