Η ακόρεστη όρεξη και ο μεγάλος πληθυσμός τους έχουν γίνει πολλές φορές θέμα στον εγχώριο τύπο. Πλέον, το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης, τα κατσίκια της, απασχόλησαν και το παγκοσμίου φήμης Associated Press!

Μπορεί από 75.000, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, να έχουν μειωθεί στα 50.000, ωστόσο, και πάλι, ο πληθυσμός τους είναι 15πλάσος από τον πληθυσμό των ανθρώπων! Και δυστυχώς, είναι τόσα πολλά που δεν επαρκεί η βλάστηση του νησιού για να τραφούν επαρκώς, με αποτέλεσμα πολλά  να υποσιτίζονται, οπότε δεν είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν εμπορικά ως κρέας. Επιπλέον, οι ζωοτροφές είναι ακριβές για να διατηρηθεί μια βιώσιμη επιχείρηση και μεγάλο μέρος του εδάφους είναι πολύ «εξαντλημένο» για να φυτρώσουν και αναπτυχθούν δέντρα, με αποτέλεσμα το νησί να είναι «παγιδευμένο».

«Ημιάγρια, τα κατσίκια περιπλανιούνται στο νησί, που είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, και μπορεί να τα δει κανείς σε στέγες, σε δέντρα ή πάνω σε αυτοκίνητα καθώς ψάχνουν τροφή. Η ανεξέλεγκτη βοσκή τους προκαλεί διάβρωση σε επίπεδο κρίσης» σημειώνει το Associated Press, προσθέτοντας πως η έλλειψη βλάστησης στις πλαγιές επιδείνωσε τις συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις: «Δεν υπάρχουν μεγάλα δέντρα για να συγκρατούν το έδαφος. Και είναι μεγάλο πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και πραγματικό, επειδή (η λάσπη) θα πέσει στο κεφάλι μας» είπε ο Γιώργος Μασκαλίδης, του Συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη.

Διαβάστε ακόμη  Προς κλείσιμο η Ακαδημία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Ο Γιάννης Βαβούρας, κτηνοτρόφος στο νησί, λέει πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές: «Οι περισσότεροι από εμάς είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν. Αν είχα άλλη δουλειά, θα άφηνα τα κατσίκια. Δεν βγάζεις αρκετά ούτε για καφέ».

Όπως σημειώνει το Associated Press, τα κοπάδια μεγάλωσαν κατά πολύ λόγω των επιδοτήσεων της ΕΕ- και αυτό ίσως να αντιστραφεί, καθώς η μείωση των ζώων φαντάζει αναπόφευκτη. Ωστόσο, η Ισπανίδα δικηγόρος Καρλότα Μαράνον, που εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από μια δεκαετία και ηγείται της πρωτοβουλίας για τη βιωσιμότητα, αυτό δεν χρειάζεται να είναι «επώδυνο»: Η οργάνωση έχει συνεργαστεί με ειδικούς και ερευνητές και έχει βοηθήσει στη δημιουργία μιας εφαρμογής διαχείρισης κοπαδιού, μεταξύ άλλων πιλοτικών προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, κάποιοι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν σε μια πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση πόρων για την καθιέρωση ενός brand για το νησί.