Ταξίδι «αναψυχής» στη Νέα Υόρκη για τον Πρωθυπουργό


Θα περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην 76η Γενική Συνέλευση των ΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, να έχει ένα σοβαρό και πυκνό πρόγραμμα.

Να έχει συναντήσεις με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, για να κάνει πράξη τα όσα ευαγγελίζεται περί εξωστρέφειας, αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή και άλλα βαρύγδουπα που κατά καιρούς ακούμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

Αντί όμως για πυκνό πρόγραμμα είναι ένα χαλαρό τριήμερο, με μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ένα προγραμματισμένο με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα Μοχάμεντ Μένφι, που τον απέλασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θα μιλήσει επίσης και στον ΟΗΕ την Παρασκευή, όπως όλοι οι ηγέτες που παραβρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Πέρα όμως από αυτό το «βαρύ» πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε «πάρτι» “to know us better” με διάφορες οργανώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μαζέψει φωτογραφικό υλικό για να μοιραστεί στα social media και να δείξουν πόσο σκληρά εργάστηκε στη ΝΥ.

Πάντως αφού δεν θα δει ηγέτες χωρών θα συναντηθεί με ηγέτες Αμερικανο – εβραϊκών και ομογενειακών οργανώσεων, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για να μάθει από πρώτο χέρι πως ήταν στα εγκαίνια του Τουρκικού ουρανοξύστη που εγκαινίασε ο Ερντογάν, πριν δυο μέρες.

Όχι ότι ο προπομπός του, Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που από τη Δευτέρα βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη, είχε κανένα βαρύτερο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων με ομολόγους του. Κάτι Υπουργούς από δευτεροτρίτες χώρες είδε και μετά θα ενσωματωθεί στο «βαρύ» πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμη  Haber Global: Η Ρωσία πιέζει τον Μητσοτάκη για την Αλεξανδρούπολη

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος την λογική που διέπει το επιτελείο του Επιτελικού Κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πετάει στα σκουπίδια την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να διαμορφώσει και να ενισχύσει διμερείς και πολυμερείς σχέσεις.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα ήταν η μια από τις τελευταίες πέντε χώρες που κατέθεσαν το επίσημο πρόγραμμα επίσκεψης τους στον ΟΗΕ, μπορεί να καταλάβει κανείς πως λειτουργεί αυτό το έρημο κράτος της κυβέρνησης των αρίστων.

Το αφήγημα που πιπιλούσε για 27 μήνες η κυβέρνηση περί αναβάθμισης του ρόλου και της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή καταρρέει από τη συμπεριφορά της ίδιας της κυβέρνησης.

Η απουσία επαφών και η καθυστέρηση υποβολής του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης, υποδηλώνουν σημαντικά προβλήματα για την κυβέρνηση.

Πέρα από την ανικανότητα της να οργανώσει την επίσκεψη, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά που δημιουργούνται. Απευθύνθηκε η ελληνική πλευρά σε κάποιους ηγέτες για να υπάρξουν συναντήσεις; Δέχτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αιτήματα για συναντήσεις; Αν έκανε και δέχτηκε αιτήματα, γιατί δεν οριστικοποιήθηκαν συναντήσεις; Αν πάλι δεν δέχτηκε αιτήματα, αυτό είναι ακόμα σοβαρότερο ζήτημα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει ότι δεν υπάρχει στην διεθνή σκηνή.

Αν τέλος θεωρεί ότι τα επίσημα ταξίδια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν οι γνωστές χαλαρές του αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, τότε είναι τουλάχιστον επικίνδυνος για να κυβερνά αυτή τη χώρα.

SpeedyNews