ΤΕ Έβρου ΚΚΕ: Ανοχύρωτοι κάτοικοι & επισκέπτες της Σαμοθράκης από τις εφοπλιστικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και όχι τις λαϊκές ανάγκες καταγγέλλει η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, με αφορμή την αδιανόητη ταλαιπωρία που βιώνουν εδώ και μία εβδομάδα χιλιάδες επισκέπτες και κάτοικοι της Σαμοθράκης με τις αλλεπάλληλες βλάβες των πλοίων της γραμμής.

Διαβάστε την Ανακοίνωση:

Η αδιανόητη ταλαιπωρία που βιώνουν μια εβδομάδα τώρα χιλιάδες επισκέπτες της Σαμοθράκης αλλά κυρίως οι κάτοικοί της, αναδεικνύει την ίδια τη φύση του καπιταλισμού, που βάζει υπό το πρίσμα του κέρδους το δικαίωμα στις διακοπές και κυρίως το δικαίωμα του να μένει κανείς στον τόπο του. Το αποτέλεσμα το βιώνουν χρόνια τώρα οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι βρίσκονται ανοχύρωτοι απέναντι στις συνεχείς βλάβες των υπέργηρων πλοίων της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Παρόμοια κατάσταση βιώνουν κι άλλα νησιά, που εξυπηρετούνται από διαφορετικές εταιρείες, γεγονός που αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ ευθύνες σε κάθε περίπτωση βαραίνουν την τωρινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες κάθε χρόνο επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για δρομολόγια σε νησιά, όπως η Σαμοθράκη, με λεφτά δηλαδή δικά μας που έχουμε χρυσοπληρώσει μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας, βλέπουμε ότι όταν απλά δεν τους συμφέρει ‘’βγάζουν την ουρά τους από έξω’’ και οι μόνοι που την πληρώνουν και πάλι είναι οι πολίτες.

Για το νησί της Σαμοθράκης είναι η δεύτερη φορά που μένει εκτός σύνδεσης μέσα σε ένα έτος. Οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την εύρεση “άμεσης” λύσης με την έλευση του πλοίου azores express αποδείχτηκαν άκαρποι και πρόωροι, καθώς το πλοίο αποδείχτηκε ακατάλληλο (μεγάλο) για τις ιδιαιτερότητες του λιμανιού, ενώ επιπρόσθετα παρουσίασε μηχανική βλάβη στο πρώτο του ταξίδι. Ταυτόχρονα η επιδείνωση του καιρού άφησε, πλέον, εντελώς αποκλεισμένο το νησί με αποτέλεσμα, εκτός της συνέχισης της ταλαιπωρίας των ταξιδιωτών, να υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Χρειάζεται να βρεθεί άμεσα οριστική λύση ούτως ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των εκατοντάδων επισκεπτών αλλά και των χιλιάδων κατοίκων του νησιού, να αποδοθούν και να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο, περιφέρεια, Δήμος, πλοιοκτήτρια εταιρεία, λιμεναρχεία).

Η Τ. Ε. Έβρου του ΚΚΕ καλεί τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού να βγάλουν συμπεράσματα και να παλέψουν για οριστική λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Κρούουμε από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα γίνει με την αποκομιδή των σκουπιδιών, με την μεταφορά φορτηγών από και προς την Σαμοθράκη. Απαιτούμε:

·         Να διευκολυνθούν οι αποκλεισμένοι σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Να δοθεί οικονομική βοήθεια από το κράτος για τους εγκλωβισμένους στο νησί, κονδύλι που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες σίτισης και στέγασης των εγκλωβισμένων, χωρίς να επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες του νησιού που ήδη έχουν ζημιωθεί από την κατάσταση.

·         Να διασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετάβαση από και προς την Σαμοθράκη όσων έχουν εγκλωβιστεί στο νησί έως και 4 μέρες, τουλάχιστον,και να αποζημιωθεί μέχρι τελευταίας ο κάθε επιβάτης.

·         Να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι μέσα στην τουριστική περίοδο έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις ακυρώσεις των επισκεπτών.

·         Να συνταχθούν μελέτες και να πραγματοποιηθούν τεχνικά έργα για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών του νησιού (Καμαριώτισσα και Θέρμα), που να τα καθιστούν κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων. Όπως για παράδειγμα, να έχουν υποδομές για να αγκυροβολούν πλοία μεγαλύτερα των 100μέτρων.

·         Να εξασφαλιστεί η συνεχόμενη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα με ασφαλή και σύγχρονη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, με ευθύνη του κράτους, ώστε να λάβει τέλος η χρόνια ταλαιπωρία.

·         Να υπάρχει μέριμνα για την τροφοδοσία και την παροχή φαρμάκων στο νησί σε κάθε περίπτωση με ευθύνη της πολιτείας.

Το 2019 είναι σύγχρονο και αναγκαίο οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να συνδέονται απρόσκοπτα με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα γειτονικά νησιά σε κάθε συνθήκη, με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με μειωμένα εισιτήρια και ναύλα για τα οχήματα και δρομολόγια που να εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού αλλά και την τουριστική κίνηση”.