Φέρες: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας – Γιορτάζει αύριο η Παναγία των Θρακών

Στις 15 Αυγούστου εορτάζει ο Ιερός Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στις Φέρες Αλεξανδρούπολης και μαζί του όλοι οι απανταχού Θρακιώτες.

Σήμερα, 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

Αύριο, ανήμερα της εορτής, θα πραγματοποιηθεί, στις 07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο Κτήτορος Ισαάκιου Κομνηνού.

Το μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χτίστηκε το 1151-52 μ.Χ. από τον Ισαάκιο Κομνηνό, γιο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού και είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου.

Στον εξωτερικό περίβολο της μονής υπήρχε δεύτερος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Προκόπιο και ακόμα βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο, βεστιάριο, ξενώνας, λουτρά, δεσποτικό διαμέρισμα, διαμερίσματα για φιλοξενία επισήμων, στάβλοι, εργαστήρια και αποθήκες.

Σήμερα από όλο το συγκρότημα των οικοδομημάτων της μονής σώζεται μόνο ο ναός της Κοσμοσώτειρας, τμήμα των τειχών και των πύργων.

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο της Θράκης και έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα των απανταχού Θρακιωτών.

Είναι ο μοναδικός Ναός στον οποίο συναντάμε μονοκέφαλο αετό

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διακεκριμένη Ελληνίδα Βυζαντινολόγος και Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, έχει επισημάνει: “… η ύπαρξη στο νοτιοανατολικό εξωτερικό τείχος του ναού, ενός κεραμικού αναγλύφου που παριστά τον μονοκέφαλο αετό, σύμβολο της αυτοκρατορίας και των αυτοκρατόρων μέχρι το 1261, μαρτυρεί ότι στη μονή της Κοσμοσώτηρας ενταφιάστηκε πράγματι μέλος της βασιλικής οικογένειας και αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι έχουμε εδώ μαυσωλείο της οικογενείας των Κομνηνών”.

H Παναγία Κοσμοσώτειρα αποτέλεσε, επίσης, έμπνευση για δύο σημαντικούς καλλιτέχνες του Έβρου, την κ. Χατζηβασιλειάδου Βάσω και τον κ. Καραμανίδη Στάθη, οι οποίοι έγραψαν το τραγούδι «Η Παναγία των Θρακών».

Μουσική: Βάσω Χατζηβασιλειάδου
Στίχοι: Στάθης Καραμανίδης