Τέλος τα σχολικά γεύματα με ευθύνη της Δόμνας Μιχαηλίδου

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της efsyn.gr, με ευθύνη της Δόμνας Μιχαηλίδου οι μαθητές μένουν χωρίς σχολικά γεύματα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε με σημερινή (15/10) απόφαση το σχετικό διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για τις σχολικές χρονιές 2021-22, 2022-23 και με επέκταση το 2023-2024.

Η πρώην υπουργός, Θεανώ Φωτίου δήλωσε πως «φέτος, για πρώτη φορά μπήκε όρος στον διαγωνισμό που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες». 

«Σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκ., και σε δύο τα 10 εκ. Τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ, όρος που αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου και απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού», συνέχισε η πρώην υπουργός.

Η Θεανώ φωτίου καταγγέλλει πως τα παιδιά των δημοτικών σχολείων «κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα. Και μάλιστα, τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία και νοικοκυριών μεσαίων στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού. Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα».

Διαβάστε ακόμη  Οι γιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης συμμετέχουν στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

Η κ. Φωτίου υπογραμμίζει επίσης πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πάγια τακτική του, σε όλη την περίοδο 2016-19 να προωθεί, μέσω των όρων των διαγωνισμών, την ανάθεση των γευμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνήθως τοπικού χαρακτήρα, για την τόνωση των τοπικών αγορών και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων.

«Μας δικαιώνει όμως και σε όσα λέγαμε όταν η κ. Μιχαηλίδου καυχιόταν ότι δήθεν θα αυξήσει τα σχολικά γεύματα από τη φετινή χρονιά, όταν, αφού τα είχε παγώσει  επί δύο χρονιές ακριβώς στα 185.000 που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τον διαγωνισμό αυτόν τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000, ενώ συγχρόνως συσσωρεύει μεγάλες αμοιβές ανά ανάδοχο για υπηρεσίες τριών ετών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες εβδομάδες η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε αφύσει ανοιχτό “παράθυρο” για de facto νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα.

Πηγή/ 2020mag.gr