Θα «ψαρέψουν» απορρίμματα και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας Απορρίμματα», που το 2019 απάλλαξε το θρακικό πέλαγος και τον Θερμαϊκό από 4,5 τόνους απορριμμάτων, που έβγαλαν από το βυθό οι ίδιοι οι αλιείς – συνεργάτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, θα επεκταθεί και θα ευεργετήσει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Το πρόγραμμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη υλοποιεί στη βόρεια Ελλάδα η iSea, Περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Όπως αναφέρει ο «Παρατηρητής της Θράκης», το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου το 30% των νηολογίων μηχανότρατων στην Ελλάδα, ήδη έχει φέρει απτά αποτελέσματα, μιας και συλλέχθηκαν, ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 4,5 τόνοι απορριμμάτων από 8 αλιείς μηχανότρατας.

 Πλέον, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται και το 2020, οι δράσεις επεκτείνονται και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να συλλεγούν και από εκεί στοιχεία για τα θαλάσσια απορρίμματα κατά μήκος της ακτογραμμής της Βορείου Ελλάδας, που συγκεντρώνουν οι αλιείς.

 Να σημειώσουμε πως η συμμετοχή από τους επαγγελματίες αλιείς γίνεται από όσους το επιθυμούν, και καλούνται να συλλέξουν θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλους σάκους που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Διαβάστε ακόμη  100 δέντρα (ως τώρα) κομμένα για την…«Αστική αναζωογόνηση» της Αλεξανδρούπολης

 Μέσω αυτής της δράσης, επιτυγχάνονται οι κύριοι στόχοι του προγράμματος, που είναι η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων αλιευτικής βιομηχανίας, η απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων και η καταγραφή των απορριμμάτων που προκύπτουν κατά την αλιευτική δραστηριότητα της μέσης αλιείας.

Με την προσθήκη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έχει, βάση νηολογίου, 11 σκάφη μηχανότρατας, η περιβαλλοντική οργάνωση θα πραγματοποιήσει στα μέσα Φεβρουαρίου εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για να ενημερώσουν τους ψαράδες για το πρόγραμμα.

Στοιχεία

Πιο αναλυτικά, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 συλλέχθηκαν, ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 4,5 τόνοι απορριμμάτων από 8 αλιείς μηχανότρατας.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τα δεδομένα που κατέγραψαν οι αλιείς διαπιστώθηκαν οι επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων τόσο στους θαλάσσιους οργανισμούς τόσο και σε θαλάσσιες περιοχές  ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, μετά από τη βασική ανάλυση στα δεδομένα που διατέθηκαν από τους αλιείς, παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά ανάμεσα στα απορρίμματα των διαφορετικών λιμένων και ως προς τις κατηγορίες απορριμμάτων αλλά και την σύνθεσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον Θερμαϊκό κόλπο πολυπληθέστερο απόρριμμα αποτέλεσαν τα πλαστικά μπουκάλια, ενώ στο Θρακικό πέλαγος, τα απορρίμματα κατά κανόνα είναι: σχοινάκια από γρι-γρι, πλαστικά δοχεία για χταπόδια και τέλος τσιμεντόλιθοι, συνδέοντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τη ρύπανση που καταγράφτηκε με την αλιευτική δραστηριότητα.