Θύμα διαδικτυακής απάτης ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης

Θύμα διαδικτυακής απάτης έπεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως σε FB και Tik Tok δήθεν να διαφημίζει θεραπεία για την αρθρίτιδα

Σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη αναφέρει πως  «το παραπλανητικό αυτό βίντεο έχει ως σκοπό την εξαπάτηση του κοινού με αποκλειστικό σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους. Η Ιερά Μητρόπολη έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να αναζητηθούν οι ευθύνες που υπάρχουν από αυτήν την ποινικά κολάσιμη πράξη».

Πώς ακριβώς όμως λειτουργούν τα deepfakes;

Πρώτα συλλέγουν έναν μεγάλο όγκο δεδομένων με εικόνες ή βίντεο του προσώπου-στόχος για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο μάθησης. Ακολουθεί το στάδιο της εκπαίδευσης των Νευρωνικών Δικτύων. Τα νευρωνικά δίκτυα εκπαιδεύονται για να μάθουν τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις και τα πρότυπα ομιλίας του στόχου. Ένα δίκτυο που ονομάζεται γεννητικό ή στα αγγλικά “generator”, δημιουργεί το ψεύτικο περιεχόμενο, ενώ ένα άλλο δίκτυο, ο “discriminator,” αξιολογεί το δημιουργημένο περιεχόμενο έναντι του πραγματικού και το κάνει να μοιάζει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Ήρθε η στιγμή να αντικατασταθεί το πρόσωπο. Στην περίπτωση των deepfakes μέσα από την αντικατάσταση προσώπου, το μοντέλο μαθαίνει να χαρτογραφεί το πρόσωπο του στόχου στο αρχικό υλικό, ευθυγραμμίζοντας και αναμειγνύοντας το πρόσωπο με το σώμα. Απαραίτητος είναι φυσικά ο συγχρονισμός των χειλιών, το επόμενο βήμα στο χτίσιμο ενός deepfake. Το αποτέλεσμα: ένα εξωπραγματικά πειστικό βίντεο. Tο άτομο φαίνεται να λέει ή να κάνει πράγματα που μπορεί να μην έχει κάνει ποτέ στη ζωή του.