Το 5ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών ”Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης”

Το 5ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών ”Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης”, πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σαμοθράκη το διάστημα 26 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια δράση που έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους και νέους που είναι μέλη χορωδιών ή μικρότερων φωνητικών συνόλων, αλλά και σε μαέστρους, μουσικοπαιδαγωγούς και φοιτητές  μουσικής, να γίνουν κοινωνοί μοναδικών χορωδιακών εμπειριών και μουσικών γνώσεων. Τα έργα του εργαστηρίου, όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά, αντλήθηκαν κυρίως από το κλασικό ρεπερτόριο συνθετών που ο χρόνος τους ανάδειξε σε μεγάλους και διαχρονικούς!

Ψυχή και κινητήρια δύναμη αυτού του εργαστηρίου ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο μαέστρος με την πλούσια εμπειρία, με μοναδικό και αξιόλογο έργο στο τομέα του χορωδιακού τραγουδιού,  ο  καταξιωμένος μουσικός και για πολλά χρόνια διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ. Φέτος επιπλέον στο πλαίσιο του εργαστηρίου λειτούργησαν ατομικά μαθήματα τραγουδιού με την εξαίρετη υψίφωνο – μονωδό  Μίσα Ικεούτσι, που έθεσε τις βάσεις, σε όσους την παρακολούθησαν,  για τη σωστή τοποθέτηση της φωνής και τη λειτουργία του διαφράγματος.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαέστρους και τις χορωδίες που συμμετείχαν στο 5ο χορωδιακό εργαστήρι:  τον Ηρακλή Παναγόπουλο με την Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη,  την Παιδική Χορωδία Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και τη Νεανική Χορωδία Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη. Την Ελένη Τερζίδου με τη Χορωδία Πολυτέκνων Αλεξανδρούπολης,  την Έφη Μπαλτσοπούλου με τα παιδιά του 4ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης, και τη Γιώτα Τηγανούρια με τη Νεανική και Παιδική Χορωδία Σαμοθράκης. Ευχαριστούμε θερμά τον Ανδρέα Κουτρόπουλο, συνοδό πιανίστα του εργαστηρίου.

Επίσης ευχαριστούμε τις χορωδίες που συμμετείχαν στη συνάντηση χορωδιών τη Μικτή χορωδία Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη σε διεύθυνση Ηρακλή Παναγόπουλου, καθώς και τη Χορωδία Συλλόγου Φιλολόγων Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Χρήστου Ματζίρη.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστούμε όλους όσους συνδράμανε, με διάφορους τρόπους στην υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Το 5ο Χορωδιακό Εργαστήρι & Συνάντηση Χορωδιών ”Τραγουδώντας με τα φτερά της Νίκης” διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης ”Αρμονίας Γένεσις” με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς και με τη βοήθεια του Δήμου Σαμοθράκης. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΕΡΤ. Βασικός σκοπός του εργαστηρίου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα στον τομέα της Μουσικής Παιδείας και του Πολιτισμού.