Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του Ανθιμου

Οι συζητήσεις με απεσταλμένους της ΔΙΣ που οδήγησαν στην απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Το υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ, που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο η «Εφ.Συν.». Οι επικρατέστεροι διάδοχοί του.….

Αγία…παραίτηση Ανθιμου στη Θεσσαλονίκη! Στον απόηχο του υπό διερεύνηση οικονομικού σκανδάλου σε προσκυνηματικό ναό της πόλης που αποκάλυψε στις 14 Ιουλίου η «Εφ.Συν.», ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, για… λόγους υγείας!

Ο Ανθιμος, από τη Σαλμώνη Ηλείας, γεννημένος το 1934, εκλέχτηκε το 1974 για πρώτη φορά μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης για να διαδεχτεί 30 χρόνια μετά, το 2004, τον Παντελεήμονα τον Β’ στον μητροπολιτικό θρόνο της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, παρά την καλή μαρτυρία για τη θητεία του στον ακριτικό Εβρο, στη συμπρωτεύουσα στιγματίστηκε από μια σειρά αστοχίες, προκλητικές δηλώσεις και πράξεις που μόνο «έναν καλό ποιμένα» δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

■ Τις συναντήσεις και τις φωτογραφίσεις με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής;

■ Τον εθνικιστικό λόγο που εξέφραζε;

■ Τις ρατσιστικές απόψεις του για την ομοφυλοφιλία και τα pride;

■ Τις απειλές του στον άλλοτε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη;

■ Την υπόθεση του βιασμού ανήλικου τροφίμου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο, στο οποίο προήδρευε;

■ Ή το πρόσφατο σκάνδαλο με αρχιμανδρίτη της μητρόπολης που κατήγγειλαν επιχειρηματίες ότι τους έφαγε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και διερευνάται από την αστυνομία;

Γι’ αυτό το τελευταίο, που έγινε πρωτοσέλιδο στην «Εφ.Συν.» στις 14 Ιουλίου, «δικαιολογήθηκε» ότι δεν είχε ενημέρωση από τις Αρχές και το περιβάλλον του άφησε να διαρρεύσει πως «η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στη μητρόπολη…». Αυτό βεβαίως αναφέρει λίγο-πολύ και στην παραίτησή του προς τον αρχιεπίσκοπο, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, «πιέστηκε» να υποβάλει.

Συχνές υπήρξαν οι συναντήσεις και φωτογραφίσεις του Ανθιμου με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Εδώ με τον Αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης και τη σύζυγό του

«Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο φαίνεται πως είχε προηγηθεί έντονη παρασκηνιακή ζύμωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες ημέρες πριν τον επισκέφτηκαν ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, (επίσης) Ανθιμος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου, Μάρκο, έναν εκ των τριών μελών της επιτροπής που συνέστησε η ΔΙΣ για να εξετάσουν το θέμα των «γηραιών ιεραρχών».

Υστερα από συζήτηση που είχε μαζί τους, κατά τις ίδιες πηγές πάντοτε, αποφασίστηκε ότι «θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον γηραιό ιεράρχη, τη Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ειρηνικά». Οπερ και εγένετο.

Η παραίτηση του Αγίου Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τη ΔΙΣ σε συνεδρίαση που σχεδιάζεται για τα τέλη Αυγούστου, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου, κατά τη Θεία Λειτουργία των ονομαστηρίων του, θα πραγματοποιηθεί ειδικός αποχαιρετιστήριος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Η διαδοχή

Βεβαίως, καθώς μιλάμε για τη δεύτερη σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας, η παραίτηση του Ανθιμου ανοίγει αυτομάτως το θέμα της διαδοχής. Και φυσικά μπορούν να χαρακτηριστούν «αστειότητες» οι περιπτώσεις φιλόδοξων αρχιερέων που αναζητούσαν κοσμικούς υποστηρικτές για να γίνουν… διάδοχοι και να παράσχουν την εύνοιά τους στους χρηματοδότες τους.

Για όσους γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, εξαιρετική περίπτωση ποιμενάρχη θα ήταν ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ένας έμπειρος μητροπολίτης που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην πόλη, έχει παράξει σημαντικό έργο, είναι ισχυρή προσωπικότητα, λαοφιλής και ξέρει να αποφεύγει κακοτοπιές…

Ο Ανθιμος Β’ Αλεξανδρουπόλεως θεωρείται από πολλούς επίσης εξαιρετική επιλογή καθώς έχει επιδείξει έργο, έχει καταγγείλει σκοταδιστικές αντιλήψεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους (αντιεμβολιαστές) και θεωρείται εκ των εκσυγχρονιστών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ομως φαίνεται πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει καταλήξει, τουλάχιστον όσον αφορά την προσωπική του επιλογή. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον νεότατο επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο (κατά κόσμον Θεοχάρη Θεοχάρη), γεννημένο στη Χαλκίδα το 1977, που σήμερα είναι αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και θεωρείται ως ο «εξ απορρήτων» του αρχιεπισκόπου.

Η χειροτονία του έγινε στις 15 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον ίδιο τον Ιερώνυμο συμπαραστατούμενο από πλειάδα μητροπολιτών.

Πηγή: efsyn.gr