Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλά για «Κακοποίηση προσφύγων στον Έβρο»

Νέες απαγωγές και βίαιες απελάσεις αιτούντων άσυλο από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, με επίκεντρο τον Έβρο, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Στις μαρτυρίες που συνέλεξε το Παρατηρητήριο αναφέρθηκαν περιστατικά εχθρικής ή βίαιης συμπεριφοράς από την Ελληνική Αστυνομία και από άγνωστα άτομα που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα.

Πρόκειται για ακόμη μία καταγγελία τέτοιων περιστατικών, τα οποία όπως αναφέρεται συμβαίνουν στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά, ενώ το αρμόδιο υπουργείο κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει πως όλες οι καταγγελίες διερευνώνται, δίχως ποτέ να προκύπτει κάποιο θέμα.

Αυτή τη φορά, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι τελευταίοι περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων στον Εβρο, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Η HRW σημειώνει πως οι Ελληνες αξιωματικοί συχνά κατάσχουν και καταστρέφουν υπάρχοντα των μεταναστών, ενώ αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία έχουν κρατηθεί αναίτια σε «επίσημες και ανεπίσημες τοποθεσίες», σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα ή σε ανοιχτές γεωργικές εκτάσεις, από λίγες ώρες έως και πέντε ημέρες. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, χτυπημένοι και διωγμένοι από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρδος από το Παρατηρητήριο.
Σε επτά περιπτώσεις απωθήθηκαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δώδεκα είπαν ότι η Αστυνομία ή αυτοί που τη συνόδευαν πήραν οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και των δελτίων ταυτότητάς τους, τα οποία συχνά κατέστρεφαν.
Επτά δήλωσαν ότι τους πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε ακόμη  Δράση Ενημέρωσης για την Προσβασιμότητα και την Εξυπηρέτηση Αναπήρων Ατόμων

Η κακοποίηση συμπεριελάμβανε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοδαρμό με τα χέρια και με κλομπ, λακτίσματα και, σε μία περίπτωση, τη χρήση συσκευής που μάλλον ήταν όπλο αναισθητοποίησης. Σε άλλη περίπτωση, ένας Μαροκινός είπε ότι ένας άνδρας με μάσκα τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος, του έβαλε μαχαίρι στον λαιμό και τον υπέβαλε σε εικονική εκτέλεση.

Υπήρξε η καταγγελία ότι απωθήθηκε ακόμα και μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν της Συρίας, ενώ μία Αφγανή περιέγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο μικρών παιδιών της.

Και ενώ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις επαναπροωθήσεις, οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο προστίθενται στα πρόσφατα ευρήματα των οργανώσεων «Αρσις», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Human Rights 360, οι οποίες δημοσίευσαν 39 διαφορετικές μαρτυρίες, που αφορούν περισσότερα περιστατικά επαναπροώθησης.

Η οργάνωση HRW καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις και για τη χρήση βίας και σημειώνει πως όποιος ασκεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και οι ανώτεροί του, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχική κύρωση, επισημαίνοντας πως οι ανώτεροι αξιωματικοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε.