Ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, που τινάζει στον αέρα την όποια σοβαρή προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό, πέρα από Βούλγαρους, Τούρκους και Ρουμάνους, είναι το θέμα της μη λειτουργίας αποθήκης καυσίμων στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Πέρα όμως από αυτό, τίθεται πλέον και σοβαρό ζήτημα πυροπροστασίας για την περιοχή μας, αφού η κατάσταση επηρεάζει και τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Το πρόβλημα οφείλεται στη νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, οι αποθήκες ανεφοδιασμού καυσίμων πλέον μετατρέπονται σε φορολογικές. Έτσι, η εταιρεία που εξυπηρετούσε τον αερολιμένα αποχώρησε, ενώ το κόστος για τη δημιουργία νέας αποθήκης από ιδιώτη μπορεί να αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, κάτι που καθιστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον απίθανο.

Μέχρι να υπάρξει τροποποίηση στη νομοθεσία, όπως ζητούν οι αρμόδιοι φορείς από τα υπουργεία, ή να δημιουργηθεί αποθήκη καυσίμων, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να φιλοξενήσει πτήσεις από το εξωτερικό. Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην ΑΜΘ Κωνσταντίνος Παλακίδης, λέγοντας πως είναι ανάγκη να λυθεί το θέμα, ειδάλλως οι τουριστικές προοπτικές μεταξύ των δύο χωρών, με επίκεντρο την πόλη μας, δεν μπορούν να υπάρξουν.

Διαβάστε ακόμη  Άφαντοι οι κυβερνητικοί βουλευτές μετά το φιάσκο με τα τελωνεία

Μία ακόμη διάσταση στο θέμα βάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Όπως δήλωσε, πέρα από το πολύ σημαντικό ζήτημα του τουρισμού, η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει και την πυροπροστασία της περιοχής, αφού δεν θα μπορούν να εφοδιαστούν, σε μία έκτακτή ανάγκη, ούτε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Όπως σημείωσε, έχει εδώ και καιρό παρέμβει προς τα αρμόδια υπουργεία, κι εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα υπάρξει η επιθυμητή αλλαγή στο νόμο, ώστε για το αεροδρόμιο Δημόκριτος να βρεθεί μία άλλη λύση.