Βουλγαρία: Εξόρυξη χρυσού 40 χλμ από την Κομοτηνή

Μία υπόθεση από τα παλιά «χτυπά» και πάλι την «πόρτα» της Θράκης. Ο λόγος για την εξόρυξη χρυσού κοντά στη βουλγαρική πόλη Κρούμοβγκραντ, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή.

Η μεταλλευτική εταιρεία καναδικών συμφερόντων, “Dundee Precious Metals Inc.”, ανακοίνωσε ότι έλαβε τις τελικές άδειες λειτουργίας για το ορυχείο χρυσού “Ada Tepe” στη συγκεκριμένη περιοχή. «Η παραλαβή των αδειών λειτουργίας και το επίσημο άνοιγμα των ορυχείων αποτελούν σημαντικά πρόσθετα ορόσημα για την Dundee Precious Metals και την Ada Tepe, η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντική ανάπτυξη για την επιχείρηση που προχωράει” δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Rick Howes. “Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην ανοδική πορεία της επιχείρησης, η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά” πρόσθεσε.
Η Dundee έχει δραστηριότητες στη Ναμίμπια, την Αρμενία, και τη Σερβία. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, οι μέθοδοι εξόρυξης που χρησιμοποιεί δεν επηρεάζουν το περιβάλλον και δεν περιλαμβάνουν τη χρήση κυανίου…

Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αδειοδοτηθεί για το έργο. Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα και την τοπική κοινωνία της Θράκης και μάλιστα, τον Απρίλιο του 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ είχε εκφράσει την ομόθυμη και ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επενδυτικού Σχέδιο Εξόρυξης και επεξεργασίας Χρυσοφόρου κοιτάσματος στην περιοχή Krumovgrad.