«Βρέχει» απευθείας αναθέσεις στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το 2019 και μόνο σε έναν φορέα, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, που εποπτεύεται από το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Πιερρακάκης, έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια ευρώ σε 171 απευθείας αναθέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πάγιες λειτουργικές δαπάνες. Ερωτήματα για τα ποσά και για τους λόγους που δεν έγιναν διαγωνισμοί ● Μία από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν από τις απευθείας αναθέσεις ονομάζεται BeΚnown, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά. Διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας εμφανίζεται να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ο κ. Χρήστος Τρέβλας του Δημητρίου. Την ίδια ώρα, άτομο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται να έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στις αρχαιρεσίες του 2019.

Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αντικρίζει κανείς ψάχνοντας στη Διαύγεια τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ή αλλιώς στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας που φέρει το διακριτικό grnet.gr. Είναι τεχνολογικός φορέας, εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών, καθώς και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υποβοηθά έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 5,8 εκατ. ευρώ σε 171 απευθείας αναθέσεις. Για να είμαστε ακριβείς ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς στην έρευνα δεν μετρήσαμε εκείνες που αφορούν τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες όπως επίσης και εκείνες που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο εκτέλεσης συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια αν μιλάμε για ένα τέτοιο ποσόν σ’ έναν μόνο φορέα του υπουργείου του κ. Πιερρακάκη, τι συμβαίνει άραγε στο σύνολο; Για ποια ποσά μιλάμε και για ποιους λόγους επελέγησαν οι απευθείας αναθέσεις και όχι οι διαγωνισμοί;

Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ;

Μία από τις εταιρείες που ωφελήθηκαν από τις απευθείας αναθέσεις ονομάζεται BeΚnown, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά. Διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας εμφανίζεται να είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ο κ. Χρήστος Τρέβλας του Δημητρίου. Την ίδια ώρα, άτομο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται να έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στις αρχαιρεσίες του 2019. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο τον βρίσκουμε σε ανάρτηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης, η οποία καλωσορίζει σε εκδήλωση στελέχη του κόμματος από την Αθήνα, ανάμεσά τους και τον κ. Τρέβλα που είναι «υπεύθυνος μητρώου μελών και μηχανογράφησης» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα ήταν ευχής έργον να απαντήσει το υπουργείο αν πρόκειται για το ίδιο άτομο που εμφανίζεται ως διαχειριστής της BeΚnown.

Διαβάστε ακόμη  Οδός Κουντουριώτη: Η πλήρης τσιμεντοποίηση ενός δρόμου

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ανάδοχοι που τυγχάνουν ιδιαίτερα προνομιακής μεταχείρισης από τον οργανισμό με επαναλαμβανόμενες αναθέσεις. Π.χ. η BEST MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ενώ γνωστές εταιρείες που έχουν αναλάβει πολλά έργα από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμφανίζονται κι εδώ να λαμβάνουν απευθείας αναθέσεις. Π.χ. η ΑΝΤΑΚΟΜ Α.Ε., η PRICE WATERHOUSE COOPERS κ.ά. Επίσης εμφανίζονται αναθέσεις στην εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, η οποία ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη με την OPINION POLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, εταιρεία που πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις για την πολιτική κατάσταση.

Πέραν αυτών επαναλαμβάνεται το φαινόμενο απευθείας αναθέσεων σε νεοσυσταθείσες εταιρείες.
Τα παραδείγματα πολλά:

 Η εταιρεία UPWARD ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΚΕ συστάθηκε λίγο μετά τις εκλογές και λίγους μήνες μετά (15/9/2020) παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

 Η εταιρεία CLOUDEO ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ συστάθηκε στις 26/5/2021 και λίγους μήνες μετά (4/3/2022) παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

 Η εταιρεία «AI AND ME ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συστάθηκε στις 3/3/2022 (ΚΑΡΤΕΛΑ 3) και 4 μήνες μετά παίρνει απευθείας ανάθεση.

 Η εταιρεία «BEKNOWN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συστάθηκε στις 26/2/2020 και 1 χρόνο μετά παίρνει απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ.

Συμβάσεις και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Aξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία BeΚnown του κ. Τρέβλα εμφανίζεται να παίρνει απευθείας αναθέσεις και από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του κ. Κώστα Δέρβου, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δέρβος δεν είναι γνωστός μόνο από το πέρασμά του εκεί, όσο για την προεκλογική του δήλωση με την οποία χαρακτήρισε ως αντιπαραγωγικό το επίδομα ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι αντί να εργάζονται με μισθούς των 300-400 ευρώ, προτιμούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και το χαρτζιλίκι από τον πατέρα ή τον παππού.

Ο κ. Δέρβος αφού απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, στη συνέχεια διορίστηκε –όπως συνέβη και με πολλούς άλλους συνυποψηφίους του που δεν κατάφεραν να εκλεγούν– στην προεδρία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Είναι ο ίδιος που έχει την ευθύνη για τις φοιτητικές εστίες με τα γνωστά θέματα που προέκυψαν και προκάλεσαν αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες.

Πηγή: efsyn.gr