Βροντερό παρών στην παλλαϊκή κινητοποίηση κατά της ακρίβειας χθες

Με τις τιμές σε ενέργεια, καύσιμα και ράφια σούπερ μάρκετ να σφίγγουν επικίνδυνα το ζωνάρι του καταναλωτή, την ώρα που στη συντριπτική τους πλειονότητα μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι στα κατώτατα χαμηλά Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωζώνης και δυτικού κόσμου γενικά, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων άλλων ελληνικών πόλεων, με ένα βασικό αίτημα: να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν με ογκώδη μπλοκ στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αιχμή του δόρατος τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια ενόψει του χειμώνα.

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Εκατοντάδες εργατικά κέντρα, σωματεία και συνδικάτα κατέκλυσαν κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα, σε μεγαλουπόλεις και σε κάθε γωνιά της χώρας προκειμένου να διατρανώσουν την εναντίωσή τους στο επίμονο κύμα ακρίβειας, τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και την κυβερνητική ανεπάρκεια, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνθήκες αδιεξόδου για την επόμενη μέρα, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με τα πετσοκομμένα από την κρίση εισοδήματα που λαμβάνουν.

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες απεργοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι. Το «παρών» έδωσαν και οι εργάτες απεργοί της ΛΑΡΚΟ και με το σύνθημα «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Για τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι διοργανωτές

Με παλμό συμμετείχαν και οι αυτοκινητιστές ταξί στο πλευρό των υπόλοιπων απεργών. Την ώρα που τα ταξί έμπαιναν στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα.

Στις διαδηλώσεις της Αθήνας συμμετείχαν τουλάχιστον 40.000 άτομα. Στις 10:30 ξεκίνησε η συγκέντρωσή του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και η πορεία που ακολούθησε, κατέληξε στη Βουλή. Η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχαν και πολλές άλλες πρωτοβάθμιες οργανώσεις και συνδικάτα, ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Σωματεία βάσης και συλλογικότητες είχαν απευθύνει μαζικό κάλεσμα στα Χαυτεία, επίσης στις 11 το πρωί, ενώ ήταν προγραμματισμένη και προσυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10:30.

Διαβάστε ακόμη  Οι γιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης συμμετέχουν στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου
Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πορείες προς τη Βουλή, που όμως αμαυρώθηκαν από μικρής έκτασης επεισόδια, όταν έφτασαν μπροστά από τη Βουλή. Ομάδα αγνώστων πέταξε μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Κατερίνα Κουτσελάκη – efsyn.gr

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης, μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αγνώστους και δυνάμεις των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «…κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδες ατόμων που αποκόπηκαν από το πλήθος, οι οποίες προέβησαν στη ρίψη μολότοφ και αντικειμένων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Στη συνέχεια, από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε απαραίτητη χρήση των ενδεδειγμένων μέσων, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τα άτομα και να διασκορπισθούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 11 προσαγωγές, από τις οποίες οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε αστυνομικός. Στη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 12 προσαγωγές, από τις οποίες οι οκτώ μετατράπηκαν σε συλλήψεις».

Κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής διαδήλωσαν και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης 

Το παρών στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου έδωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. 

Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει τη δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους.

Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν. 

Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία.

Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα», τόνισε πριν την έναρξη της μεγαλειώδους πορείας ο Αλέξης Τσίπρας. 

Με το γνωστό αφήγημα περί στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που πλέον δεν πείθει, επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσίπρα, προσπαθώντας παράλληλα να αποδομήσει επί προσωπικού τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Οι άνθρωποι της εργασίας και της δημιουργίας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση έχει καταφέρει, εν μέσω αλλεπάλληλων δομικών διεθνών κρίσεων, να προστατεύσει -στο μέτρο του εφικτού και καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- την ελληνική κοινωνία από τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα αγαθά και την ενέργεια: με διαρκείς ενισχύσεις, με μείωση των φόρων, με αύξηση του βασικού μισθού, με βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας, με μείωση της ανεργίας. Ο κ. Τσίπρας τα μόνα που «προσέφερε» στους πολίτες ήταν ψέματα, φόροι και περικοπές λόγω των ασυνάρτητων επιλογών του. Και σήμερα δεν έχει και τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει, πέρα από εύκολα λόγια, χαμόγελα και χειραψίες. Βρίσκεται σε πλήρη τρικυμία και προσπαθεί να βυθίσει την χώρα στην αστάθεια και την ανέχεια για άλλη μια φορά, αναζητώντας απεγνωσμένα πολιτικό διέξοδο από το πολιτικό του τέλμα. Οι Έλληνες έχουν δει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το προσωπείο του κ. Τσίπρα και δεν ξεχνούν.

Από την πλατεία Κλαυθμώνος ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: 
«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1.100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%.

Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ. Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από τον μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της Ε.Ε., της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: efsyn.gr