Ξεχείλισε η αγανάκτηση για τη λειψυδρία στο Διδυμότειχο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πάνω από μία εβδομάδα και για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, έχουν μείνει χωρίς νερό οι κάτοικοι των γνωστών, προβληματικών περιοχών στο Δήμο Διδυμοτείχου με την –εύλογη- αγανάκτησή τους να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Αυτή ακριβώς η αγανάκτηση ήταν και ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης για το θέμα.

Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, το πρόβλημα της λειψυδρίας έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες κατοίκους, οι οποίοι διεκδίκησαν δυναμικά το δικαίωμά τους στο αυτονόητο. Παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια, περίπου 3 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση τριών έργων, δύο από τα οποία εκτελούνται και ένα δεν προχωρά λόγω ενστάσεων, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και οι κάτοικοι βρίσκονται και πάλι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, δίχως νερό.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον Συνοικισμό και στην περιοχή του Καλέ, για τις οποίες ο δήμος έχει επιστρατεύσει υδροφόρες και προχωρά στη διανομή εμφιαλωμένου νερού, ενώ, την ίδια ώρα, οι τεχνικοί-συνεργάτες της ΔΕΥΑΔ αναζητούν το «στίγμα» της διαρροής, ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση. «Είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των πολιτών», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολλών δεκαετιών και είναι πολύ μεγάλο».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, πολλοί κάτοικοι έδωσαν το παρόν και εκδήλωσαν με διάφορους τρόπους την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μεγάλη αυτή και πολύχρονη ταλαιπωρία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και εν μέσω αποδοκιμασιών και αρκετών κατηγοριών κυρίως από πλευράς πολιτών προς τη δημοτική αρχή αλλά δεν έλειψαν και μεγάλες εντάσεις, πολιτικές διαμάχες και διαξιφισμοί, καυγάδες μέχρι και παρ’ ολίγον χειροδικίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης, πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος Διδυμοτείχου πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ με τον ίδιο και την κ. Καραφεΐζη ως μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, μία πρόταση με την οποία συντάχθηκε και η κ. Καραφεΐζη. Μετά από μαζική απαίτηση πολιτών αλλά και δημοτικών συμβούλων αποφασίστηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αποδοχή των παραιτήσεων των παρακάτω μελών του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου: Τσιτσιφύλλα Σταύρου, Τζιβάρα Γεωργίου, Παρούση Χαράλαμπου, Γραμμενίδου Αθανασίας, ΤζιαμπάζηΣταμπόλη και την αντικατάστασή τους.

Τελικά η συζήτηση διακόπηκε προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και μετά από μία περίπου ώρα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με σκοπό την αποδοχή των παραιτήσεων των πέντε εκ των επτά μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου και η σύσταση νέου ΔΣ. Η σύνθεση που προτάθηκε για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου είναι: Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Λεοντάκης Χριστόδουλος, Πασχαλίδης Χρήστος και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο οποίος όμως δήλωσε άμεσα την αποχώρησή του μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με το νερό, ενώ ως μέλος από κοινωνικό φορέα επιλέχθηκε η Στυλιανή Θεοδοσίου η οποία ανήκει στην παράταξη της κ. Καραφεΐζη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για το πρόβλημα, ωστόσο δεν γίνονται θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη για ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή εδώ και δεκαετίες. Σημείωσε πως θα γίνει παρέμβαση προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση για άλλα έργα που πρέπει να γίνουν στο δήμο, ενώ θα υποβληθεί αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο θέμα του νερού. Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημείωσε πως είναι τεράστιας σημασίας και θα βοηθήσουν σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος.

Ο κ .Τοκαμάνης τόνισε πως η παράταξή του θα συμβάλει όσο περισσότερο μπορεί για την επίλυση του οξύτατου αυτού προβλήματος, ενώ η κα Καραφεϊζη τόνισε τη σημασία κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες βελτίωσης του συστήματος ύδρευσης, με παράλληλες και άμεσες γεωτρήσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Πηγή: Γνώμη / Κική Ηπειρώτου ( Με πληροφορίες από ΡαδιοΕβρος και ΕΡΤ Ορεστιάδας)