Στην «καρδιά» του δασικού συμπλέγματος Τριγώνου, μεταξύ των οικισμών Πενταλόφου και Πετρωτών, αποφάσισε το ΥΠΕΝ να εγκρίνει την κατασκευή αιολικού πάρκου, παρά τις αρνητικές απόψεις που εξέφρασαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης σειρά τοπικών φορέων και αρχών αλλά και πολίτες
Όπως αναφέρει σε δημόσια τοποθέτησή του ο διδάσκων στο Τμήμα Δασολογίας του ΔΠΘ, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης Θοδωρής Μανουσίδης, «όχι» στο συγκεκριμένο έργο είπαν:
-Ο Δήμος Ορεστιάδας
-Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
-Το Δασαρχείο Διδυμοτείχου
-Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
-Το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ.
-Η Κοινότητα Πενταλόφου Δήμου Ορεστιάδας
-Η ΑΜΚΕ «Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης»
-Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
-Η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία
-Ο Περιπατητικός Σύλλογος Πενταλόφου
-Ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας
Δήμαρχος Ορεστιάδας: “Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε το έργο”
«Έλλειψη σεβασμού απέναντι στην τοπική κοινωνία» διαπιστώνουν με δυσαρέσκεια, ένας μετά τον άλλο, οι φορείς που αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη θέση «Μαύρη Πέτρα» Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας. «Είναι θέμα σεβασμού και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε το έργο αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «εκτός από τα νομικά “εργαλεία” που θα χρησιμοποιήσει ο δήμος μαζί με τους φορείς, θα υπάρξουν και πολιτικές επαφές με σκοπό να πειστούν εκείνοι που πρέπει, για το δίκαιο αίτημά μας».
Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «η αντίρρηση δεν αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν κρίσιμο εθνικό θέμα εφόσον θέλουμε την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά και τα εισαγόμενα καύσιμα, αλλά αφορά τη συγκεκριμένη χωροθέτηση». Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν περίμενε ότι δεν θα ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των πολιτικών και επιστημονικών φορέων που εξέφρασαν τις απόψεις τους στη διαβούλευση», υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή «είναι το μόνο δάσος στον δήμο Ορεστιάδας» και επεσήμανε ότι εκτός από τη σπουδαία βιοποικιλότητά του, «είναι και ένας τόπος που δείχνει ότι έχει προοπτικές αύξησης της επισκεψιμότητάς του».
“Ανεμογεννήτριες και επισκέπτες δεν πάνε μαζί”
«Δεν σέβονται τίποτα…» ήταν το σχόλιο του προέδρου του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Δρυμός», Διαμαντή Διαμαντόπουλου, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.
«Η περιοχή αυτή έχει δραστηριότητα, έχει επισκεψιμότητα που συνεχώς αυξάνεται. Το πρώτο δίμηνο του 2024 δεν υπήρχε ούτε ένα κενό Σαββατοκύριακο για διαμονή στο καταφύγιο του “Δρυμού”, και για το επόμενο διάστημα υπάρχουν ήδη πολλές κρατήσεις», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε επίσης πως «τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ορεστιάδας έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ξοδέψει χρήματα από προγράμματα για να κατασκευάσει μονοπάτια και δρόμους», ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει και από το Δασαρχείο.
«Δεν πάνε μαζί ανεμογεννήτριες και επισκέπτες», σχολίασε ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε πληροφορίες που υπάρχουν για σχέδια να δημιουργηθούν κι άλλοι αιολικοί σταθμοί σε όλη τη συνοριογραμμή με τη Βουλγαρία, «μέσα στο μοναδικό δάσος που υπάρχει στα διοικητικά όρια του δήμου Ορεστιάδας», όπως επεσήμανε. «Φαίνεται ότι οι 8 ανεμογεννήτριες είναι μόνον η αρχή», είπε συγκεκριμένα, ενώ χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιλογή να κινηθούν νομικά Δήμος και φορείς κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ.