Υλικά για τη ζύμη:
- 300γρ. ηλιέλαιο
- 60γρ. σησαμέλαιο
- 330γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 670γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. ζάχαρη
- 7γρ. baking powder
- 7γρ. μαγειρική σόδα
- 60γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 60γρ. κονιάκ
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κανελογαρίφαλα τριμμένα
- 190ml μπύρα
Σιρόπι:
- 300γρ. μέλι
- 200γρ. ζάχαρη
- 500ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 20 ολόκληρα γαρίφαλα
Τι έκανα:
1.Πρώτα έβαλα σε κατσαρόλα μικρή τα υλικά για το σιρόπι και το έβρασα για 10 λεπτά. Μετά το άφησα στην άκρη να κρυώσει.
2.Έριξα την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού να «σβήσει»
3.Σε ένα μεγάλο μπολ έβαλα τη ζάχαρη και τα λάδια μαζί με όλα τα υγρά και χτύπησα λίγο με το χέρι μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
4.Έβαλα στο αλεύρι το σιμιγδάλι και το baking powder τα ανακάτεψα και τα έριξα μέσα στο μπολ με τα υγρά.
5.Άρχισα να ζυμώνω μέχρι να γίνει μια καλή ζύμη.
6.Την άφησα να κάτσει γύρω στη μισή ώρα για να ρουφήξει το σιμιγδάλι.
7.Έπλασα σε μικρά μελομακάρονα και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35 λεπτά.
8.Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο τα σιρόπιασα με το κρύο σιρόπι ρίχνοντας με ένα κουτάλι πάνω στο κάθε ένα ξεχωριστά. Τα άφησα να κρυώσουν και να ρουφήξουν όλο το σιρόπι που είχε μείνει στο ταψί καθώς τα σιρόπιαζα.
9.Τα έβαλα σε πιατέλα και τα πασπάλισα με τριμμένα καρύδια.
Μέτρησα και τις θερμίδες.
Με αυτή τη συνταγή ένα μελομακάρονο 65 γραμμαρίων έχει 212 θερμίδες.
Συντάκτης: Τατιάνα Αρβανίτη
Το blog μαγειρικής της Τατιάνας