Διαβάζουμε: “The Slade House” του David Mitchell

Περίπου έναν χρόνο πριν, ο David Mitchell δημοσίευσε μια σύντομη ιστορία στο twitter. Η ιστορία αυτή εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα διηγήματα της χρονιάς και κυκλοφόρησε μερικές εβδομάδες πριν.

Κι αν η συγγραφή φαίνεται να διήρκησε ένα έτος, η πλοκή λαμβάνει χώρα σε ένα διάστημα πέντε δεκαετιών, αφού ξεκινάμε το 1979 και φτάνουμε έως το 2015.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή κάθε εννέα χρόνια ένας άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του προσκεκλημένο στο Slade House, το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη.

Σε ένα σχεδόν αρχετυπικό βρετανικό σκηνικό, με την παμπ σε μια εργατική γειτονιά να είναι μερικά τετράγωνα δίπλα από το εν λόγω σπίτι, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και κατάλληλες, θα σε χαιρετήσει ένας ξένος ονομαστικά και θα σε προσκαλέσει μέσα.

Κι αν αρχικά δεν θα θες να φύγεις, έπειτα θα ανακαλύψεις ότι απλά και να θες δεν μπορείς.

Έτσι κάθε εννέα χρόνια οι ένοικοι του σπιτιού αυτού αυξάνονται. Ένας ασυμβίβαστος έφηβος θα χαιρετήσει έναν πρόσφατα διαζευγμένο αστυνομικό, έπειτα θα προστεθεί μια ντροπαλή φοιτήτρια. Με ποια κριτήρια επιλέγονται όμως και τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι αυτό;

Στις σελίδες του Mitchell θα ανακαλύψουμε όλες τις απαντήσεις και θα αναθερμανθεί η αγάπη μας για την ιστορία του στοιχειωμένου σπιτιού. Η πρόζα του είναι το καλύτερο δόλωμα και κάθε κεφάλαιο δίνει μια τέτοια πλοκή που απλά δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε κάτω το βιβλίο.

Καλή ανάγνωση!

Ειρήνη Μαυρομάτη