Μαντί Σαμοθράκης: Εορταστική συνταγή και γεύση πρόκληση

Μια από τις παραδοσιακές λιχουδιές της Σαμοθράκης που συνηθίζεται κυρίως τις μέρες αυτές πριν την αλλαγή του χρόνου, είναι το Μαντί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο μαντί… το Ποντιακό, το Μικρασιάτικο, το Αρμένικο… Λιγότερο γνωστό αλλά μάλλον εξαιρετικά νόστιμο είναι αυτό της Σαμοθράκης! Αν θέλετε λοιπόν να δημιουργήσετε για τις ημέρες αυτές κάτι ξεχωριστό, νόστιμο και παραδοσιακό… δοκιμάστε το και δε θα χάσετε! Σας προειδοποιούμε όμως ότι δεν είναι από τα ευκολότερα φαγητά…Ίσως αυτό είναι που το κάνει ακόμα μεγαλύτερο πειρασμό!

Θα χρειαστείτε

Για το ζωμό:

1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια

Αλάτι/πιπέρι

Για τη γέμιση:

Ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

300 γραμμ χοιρινό χονδροκομμένο κιμά

ψιλοκομμένο μαϊντανό

μπαχάρι

1 μπολάκι ρύζι

Για το φύλλο:

600 γραμ. αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

2 κουτ σούπας ξύδι

Νερό όσο πάρει

947945_orig

Τι κάνουμε:

1.Ετοιμάζετε τον ζωμό: Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν.

2.Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά. Αφήνετε να σοταριστούν καλά, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα.

3.Προσθέτετε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνετε για λίγο να ψηθούν.

4.Στη συνέχεια ρίχνετε ένα μπολάκι νερό και ένα μπολάκι ρύζι, ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε να βράσει το φαγητό και να πιεί τα υγρά του. Αφήνετε στην άκρη την γέμιση.

5.Ετοιμάζετε το φύλλο: σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι, το ξύδι, νερό και ζυμώνετε με το χέρι. Βάζετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή.

6.Αφήνετε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια τη χωρίζετε στη μέση, αλευρώνετε μια επιφάνεια και ανοίγετε ένα φύλλο.

7.Κόβετε το φύλλο σε μικρά τετραγωνάκια και βάζετε από μια κουταλίτσα από τη γέμιση του κιμά στο κάθε τετραγωνάκι.

8.Κλείνετε τη γέμιση με τη ζύμη δίνοντας σχήμα πουγκιού. Τοποθετείτε το πουγκάκι σε λαδωμένο ταψί.

9.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη ή η γέμιση . Μ ένα πινελάκι βάζετε λάδι στα πουγκάκια.

10.Βάζετε το ταψί στο φούρνο για ½ περίπου ώρα στους 200 βαθμούς.

11.Μόλις ψηθούν, τα περιχύνετε με το ζωμό που ετοιμάσατε στην αρχή και περιμένετε περίπου 15-20 λεπτά να τραβήξουν πριν τα σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!