Παραπονιούνται στην Κρήτη για την σιδηροδρομική Εγνατία Έβρος-Ηγουμενίτσα!

Μια από τις γνωστότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Κρήτης παρουσιάζει σήμερα άρθρο με το οποίο κατακρίνει το κράτος για τον σχεδιασμό να εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο Σιδηροδρομική Εγνατία που θα ενώνει τον Έβρο με την Ηγουμενίτσα με αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Φορείς της Κρήτης παραπονιούνται γιατί το έργο θα κοστίσει πάνω από 5 δις ενώ όπως λένε την ίδια ώρα ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης αποτελεί δρόμο – σκοτώστρα όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι : Βρίσκουν…5 δισ. για τη νέα Εγνατία, αλλά για την Κρήτη δεν υπάρχουν λεφτά!

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει:

Εδώ και χρόνια γίνεται…φιλολογική συζήτηση για το εάν μπορεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης να γίνει ένας στοιχειώδης και αξιοπρεπής αυτοκινητόδρομος, αλλά οι προσπάθειες εξαντλούνται σε συσκέψεις! Τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει για να κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ, δεν έγιναν καν οι μελέτες, ούτε η στρατηγική μελέτη που είχε εξαγγελθεί πριν…5 χρόνια! Ακόμη και ο σημερινός υπουργός κ.Σπίρτζης λέει ότι «χρωστάμε στην Κρήτη ένα μεγάλο έργο» αφού τίποτα δεν έχει γίνει στο νησί τα τελευταία χρόνια…

Και τώρα όλοι στην Κρήτη μένουν ενεοί στο άκουσμα ότι μετά την Εγνατία σχεδιάζεται και η…σιδηροδρομική Εγνατία με προϋπολογισμό 5 δις! Αλλά για το χειρότερο δρόμο της Ευρώπης, που σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι δεν μπορεί να βρεθεί ούτε το 10%…αυτών των χρημάτων!

«Είναι απορίας άξιον το πως μπορεί ένα τέτοιο έργο έστω και τμηματικά να μπαίνει στο νέο ΕΣΠΑ και εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε ένα δρόμο λιγοτερο από 300 χιλιόμετρα, με ίσως και λιγότερα από 600 εκατομμύρια με τις εκπτώσεις που θα υπάρξουν»λένε στελέχη του ΟΑΚ που δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Που βλέπουν να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα πιο φιλόδοξα project του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Η σιδηροδρομική Εγνατία με κόστος τουλάχιστον 5 δισ. Ευρώ είναι ένα έργο που έχει εξαγγελθεί εδώ και δεκαετίες και τώρα το ξαναφέρνει στην επιφάνεια ο κ.Σπίρτζης που είπε και στη βουλή ότι “θα μπει στο νέο ΕΣΠΑ”!

Από την πλευρά μας δε μένει παρά να υπενθυμίσουμε στους φίλους Κρήτες, ότι η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θράκη έχει πληρώσει με ανεργία, φτώχεια και εξαφάνιση του πληθυσμού της, την επι σειρά δεκαετιών προνομιακή μεταχείριση του Νότου, και την εγκατάλειψη του ακριτικού βορρά. Η Θράκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν πληγεί από την κρίση χειρότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

Newsroom Alexpoli.gr