Το «αθέατο ψαλίδι» του Υπουργείου Παιδείας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη 

Για «υπόγεια συμφωνία» Κεραμέως με τη διοικούσα επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για συγχωνεύσεις και μεταφορές σχολών, μεταξύ των  οποίων και η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, που θα επηρεάσει πάνω από 6.000 φοιτητές, κάνουν λόγο οι καθηγητές του ιδρύματος.

Οι πανεπιστημιακοί δε μασάνε τα λόγια τους: «Η διορισµένη από το Υπουργείο Παιδείας ∆ιοικούσα Επιτροπή του ∆ΙΠΑΕ κατέθεσε αιφνιδιαστικά πρόταση κατάργησης, συγχώνευσης και µετακίνησης τµηµάτων του πανεπιστηµίου. Η πρόταση αυτή αφενός δεν βασίζεται σε καµία επιστηµονική/ακαδηµαϊκή λογική, αφετέρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τις κατατεθειµένες προτάσεις των τµηµάτων και των σχολών του Πανεπιστηµίου», τονίζουν.

Η ΕΒΕ και οι συγχωνεύσεις

Οι καθηγητές θίγουν με αυτό τον τρόπο μια αθέατη πλευρά των συγχωνεύσεων: «Αποδεικνύεται ότι η  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χρησιμοποιείται όχι μόνο ως κόφτης εισαγωγής και περιορισμού των επιλογών τους για χιλιάδες υποψηφίους μαθητές/τριες, αλλά και για να δικαιολογήσουν τις συγχωνεύσεις και να προωθήσουν τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τοπίου με πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με εμπορευματοποιημένη γνώση, με τη δια βίου αναζήτηση ακριβοπληρωμένων προσόντων για την διεκδίκηση μιας θέσης στη ζούγκλα της εργασιακής περιπλάνησης»

Αλλά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής -όπως πολλοί είχαν προβλέψει- που εκτός από τον εξοβελισμό χιλιάδων υποψηφίων από τις περυσινές και τις εφετινές εξετάσεις, δίνει το πρόσχημα για συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η  ΔΗΠΑΚ, (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση) καθηγητών του ΔΙΠΑΕ, το έχει πει ακόμα πιο καθαρά στην ανακοίνωσή της:

«ΕΚΠΛΗΞΗ θα προκαλούσε (σε όσους δε γνωρίζουν την κατάσταση στο ΔΙΠΑΕ) η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του ΔΙΠΑΕ σχετικά με τη μετακίνηση 2 Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών από τη Σίνδο στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η πρόταση κατάργησης του Τμήματος Φυσικής της Πανεπιστημιούπολης της Καβάλας και του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Σίνδου, αφού το ΥΠΑΙΘ είχε κάνει γνωστό ότι τα Πανεπιστημιακά τμήματα που δεν καλύπτουν τις θέσεις εισακτέων φοιτητών με την εφαρμογή της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) κινδυνεύουν με «λουκέτο». Ίσως γίνει πλέον φανερό σε όλους ότι η διορισμένη από το ΥΠΑΙΘ Δ.Ε. ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που παίρνει από αυτούς που τη διόρισαν. Εδώ και 2 χρόνια «κάνει αιματηρές οικονομίες»!!! Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης που προέρχεται από την κυβέρνηση και την περιφέρεια ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΑΦΑΤΑΙ!!! Με αυτόν τον τρόπο αφήνουν στο έλεος της βρομιάς και του κρύου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες μέλη διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικό. Ούτε λόγος για τον εξοπλισμό ενώ τα αναλώσιμα αναγκάζονται να πληρώσουν από «την τσέπη» τους φοιτητές και προσωπικό! Από τη μία η «οικονομία» της Διοικούσας Επιτροπής και από την άλλη το «συμμάζεμα» της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ με την ΕΒΕ και το αποδεκατισμένο σε αριθμό προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΔΠ κ.ά.) «έστρωσαν το χαλί» για τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις φοιτητών και προσωπικού! Ξαναζούμε τις εποχές του «ΑΘΗΝΑ» του κ. Αρβανιτόπουλου με τις ίδιες προδιαγραφές!

Από τον Εβρο ως την Κρήτη

Μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η πρόταση της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ να μεταφερθούν Τμήματα του Πανεπιστημίου στις Σέρρες, κάτι που εφόσον συμβεί θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακόμιση περίπου 6.000 φοιτητές και τους καθηγητές τους, επικρατεί αναβρασμός και στο Διδυμότειχο, καθώς έχει προταθεί η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής που (υπο)λειτουργεί εκεί, στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε ακόμη  Το Υπουργείο Υποδομών άφησε χωρίς χρήματα το έργο της ιρλανδικής διάβασης στις Καστανιές!

Αναστάτωση επικρατεί και στον Πύργο για την περίπτωση του Τμήματος Μουσειολογίας. Μάλιστα ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στην κ.Κεραμέως, όπου σημειώνει: «Κυρία Υπουργέ, εκτιμούμε ότι έχουμε συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ισονομίας, ισοτιμίας και ισότητας γενικότερα, σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. Εξάλλου είμαστε μια περιοχή (η Ηλεία και η πρωτεύουσα Πύργος) με επικίνδυνη  αρνητική  απόκλιση από τον μέσο όρο των δεικτών ανάπτυξης της χώρας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης Πανεπιστημιακού Τμήματος στον Πύργο, δραστηριοποιούμενο είτε στο υπάρχον γνωστικό πεδίο, είτε σε συναφές, εντός του ευρύτεροι χώρου του πολιτιστικού τομέα»

Αντιμέτωποι με λουκέτο έρχονται φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο φοιτητικός σύλλογος, ενημερώνει πως στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» του ιδρύματος, το Τμήμα πρόκειται να κλείσει και στη θέση του να δημιουργηθεί νέα σχολή Αειφόρου Γεωργίας.

Το «μπούμερανγκ»

Με όλα αυτά, η υπόθεση των συγχωνεύσεων ενδέχεται να γυρίσει σα «μπούμερανγκ» στην κ.Κεραμέως, αφού μόνο λίγα ιδρύματα έχουν προτείνει προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ περισσότερα  εισηγούνται να ιδρυθούν νέα Τμήματα.  Για παράδειγμα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ζητά την άμεση ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, σύμφωνα με την πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία  έχει ήδη κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο, ενώ ζητά επίσης και την άμεση λειτουργία των τριών υπό αναστολή Τμημάτων με τίτλο «Διαιτολογία και Ποιότητα Ζωής», «Πληροφορική στη Γεωργία και το Περιβάλλον» και «Υδροβιολογία και Υδατοκαλλιέργειες», αιτούμενοι ταυτόχρονα την αναγκαία πρόσθετη ενίσχυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων. Αντίστοιχα, την ίδρυση νέων τμημάτων προτείνουν το Χαροκόπειο, και το Δημοκρίτειο Θράκης, που ζητά την διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων του ως έχουν αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή του, και με την δημιουργία νέων τμημάτων όπως το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) προτείνει την ίδρυση του Νέου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας (Department of Graphic Arts and Packaging Sciences) στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίσης προτείνεται η μετεξέλιξη σε Τμήμα του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης που λειτουργεί εκεί από το 2019 και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στo γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Διοίκησης (Social Administration), αξιοποιώντας σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις από τους κλάδους του Δικαίου, της Κοινωνικής Πολιτικής, της Πολιτικής Επιστήμης, της Οργάνωσης και Διοίκησης, των Οικονομικών, των Επιστημών Υγείας και της Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Εξάλλου, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή η λειτουργία έξι τμημάτων του Ιδρύματος. Πρόκειται για τα Τμήματα α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/07.05.2019. Το Ίδρυμα έχει, ωστόσο, έχει καταθέσει μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για τη λειτουργία τους. (alfavita.gr)