Το βιβλίο του Δεκέμβρη

Τελευταίος μήνας του έτους και αναμένουμε τις νέες κυκλοφορίες που θα μας συντροφεύουν μέχρι την νέα χρονιά. Παρόλο που οι επιλογές και για αυτόν τον μήνα είναι πολλές, εμείς σας προτείνουμε το “The Verdict” του Nick Stone.

Τα θρίλερ και οι ιστορίες αστυνομικού μυστηρίου στον κόσμο του βιβλίου πότε δεν είναι λίγες, ωστόσο ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που ενέχει δικαστική πλοκή είναι δύσκολο να βρεθεί.

Ο Grisham, που είναι ο μετρ του είδους, είναι είτε χιλιοδιαβασμένος είτε πλέον για πολλούς τετριμμένος, έτσι οι λάτρεις της δικανικής μυθιστοριογραφίας είναι πάντα σε αναζήτηση του νέου αναγνώσματος που θα τους ενθουσιάσει.

Ο Stone λοιπόν πλάθει τον πρωταγωνιστή Terry Flynt, έναν νομικό υπάλληλο που επιτέλους διαχειρίζεται μια μεγάλη και σημαντική υπόθεση. Το μόνο πρόβλημα όμως  είναι πως ο πελάτης, ο κατηγορούμενος για δολοφονία, είναι ένα άτομο που απεχθάνεται. Εδώ και έγκειται η αριστοτεχνική πρόζα του συγγραφέα που εμπλέκει το παρελθόν με το παρόν, αφού ο κατηγορούμενος ήταν κάποτε ο καλύτερος φίλος του πρωταγωνιστή, μέχρι που η ζωή του τελευταίου καταστράφηκε λόγω μιας προδοσίας του πρώτου.

Το μυστήριο της υπόθεσης διαδραματίζεται σε δικαστήριο του Λονδίνου κι έτσι είναι μια ευχάριστη διακοπή από τα αμερικάνικα δικανικά μυθιστορήματα, στα οποία οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει.

Πέραν αυτού, δεν έχουμε απλά μια στεγνή υπόθεση, αλλά και την προσωπική εξέλιξη του κεντρικού χαρακτήρα, την ζωή και τις σχέσεις του, τον τρόπο με τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν του, και η αγωνία με την οποία προσπαθεί να χτίσει το μέλλον του.

Οι γρήγορες εναλλαγές πλοκής δεν θα σας αφήσουν περιθώρια για διάλλειμα! Καλή ανάγνωση!

Ειρήνη Μαυρομάτη