«Στράφι» η μισή φετινή ελαιοπαραγωγή στον Έβρο

Πολύ μεγάλο είναι το πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς του Έβρου και ειδικότερα της Αλεξανδρούπολης. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 50%, γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στο καταστροφικό χαλάζι του Ιουλίου, που έπληξε τις καλλιέργειες σε Μάκρη, Δίκελλα και Μεσημβρία. 

Η συνήθης δυναμική του ηπειρωτικού τμήματος του Έβρου, υπό κανονικές συνθήκες, είναι περίπου 600-700 τόνοι, σύμφωνα με τον γεωπόνο στη ΔΑΟΚ Έβρου, Δρ. Δημήτρη Ράπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που καταγράφει το ypaithros.gr, φέτος, αναμένεται μείωση περίπου στο 50%, η οποία, όπως προαναφέρθηκε οφείλεται στις ισχυρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τα νότια του νομού και ειδικότερα την παραγωγή της Αλεξανδρούπολης.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ΑΜΘ, θετικό πρόσημο παίρνει, όπως όλα δείχνουν, η φετινή παραγωγή συνολικά στην περιφέρεια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Καβάλα, όπου τα δεδομένα της παραγωγής είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Η περσινή επιδρομή του εντόμου έφερε υψηλές απώλειες, οι οποίες στη Θάσο άγγιξαν το 95%. Η φετινή ανθοφορία εξελίχθηκε ομαλά και οι πληθυσμοί του δάκου είναι ελεγχόμενοι, εξηγεί ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας και υπεύθυνος για τη δακοκτονία στη Θάσο, Θεόδωρος Μανιταράς.

Στην Ξάνθη, η πρόβλεψη για την τρέχουσα παραγωγή έρχεται βελτιωμένη συγκριτικά με πέρυσι. Στον Νομό Ροδόπης μπορεί οι επικρατούσες κλιματικές και καλλιεργητικές συνθήκες τον Μάιο και τον Ιούνιο να ήταν καλές, αλλά ο ήπιος χειμώνας έφερε μειωμένο ποσοστό καρποφορίας.