Αλεξανδρούπολη: Ένας 13χρονος πρόσφυγας με αγάπη για τα αρχαία Ελληνικά!

Πριν από περίπου έξι μήνες η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Έλλη» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε τον 13χρονο Μ. από το Ιράκ που είναι σε αναμονή επανένωσης με τους γονείς του.

Ο Μ. που φέτος θα φοιτήσει στην Α’ Γυμνασίου προσαρμόστηκε σχεδόν αμέσως στον ξενώνα και γρήγορα αναδείχθηκε ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του: Η εξαιρετική ικανότητά του να μαθαίνει ξένες γλώσσες!

Εκτός από Αραβικά ο Μ. μιλάει Τουρκικά και Αγγλικά, τα οποία έχει μάθει μόνος του, και φυσικά Ελληνικά που διδάχθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο απ’ όπου αποφοίτησε. Επιπλέον, έχει μάθει τις γλώσσες και τις διαλέκτους που μιλούν οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι της Δομής.

Αυτό που κάνει την περίπτωσή του ακόμη πιο ξεχωριστή είναι η μεγάλη του αγάπη (και κλίση) για τα Αρχαία Ελληνικά. Πλέον είναι σε θέση να διαβάζει, να κατανοεί και να προφέρει την «Οδύσσεια» του Ομήρου από το αρχαίο κείμενο!

Οι υπεύθυνοι του ξενώνα «Έλλη» εντόπισαν και υποστήριξαν την έφεση για μάθηση του Μ. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού ο 13χρονος παρακολούθησε εξωσχολικό φροντιστήριο προετοιμασίας για την Α’ Γυμνασίου και πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα (Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνικά και Έκθεση).

Ο στόχος που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι του ξενώνα είναι να ενισχυθεί η  κλίση του μαθητή, να του δοθούν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να καλλιεργήσει τη φιλομάθειά του και να καταφέρει να σπουδάσει.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο στόχος είναι διπλός: να καλλιεργηθούν οι δυνατότητες του 13χρονου στον μέγιστο βαθμό, αλλά και να εμπνευστούν τα υπόλοιπα παιδιά του ξενώνα (συνολικά 26 αγόρια από 12 έως 18 ετών) και να αποκαλύψουν τα ταλέντα, τις κλίσεις και τις διαθέσεις τους προκειμένου να έχουν εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.

«Εξαρχής με εντυπωσίασαν η ευφυΐα του, ο τρόπος και η ταχύτητα που αφομοίωνε τη γνώση. Έμαθε την ελληνική γλώσσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολες συνθήκες λόγω της καραντίνας. Γνώριζε επίσης την αγγλική γλώσσα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο για την ηλικία του, γεγονός που βοήθησε τον πρώτο καιρό στη διδασκαλία, αφού μετέφραζα από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Στο τέλος της χρονιάς κατανοούσε σχεδόν σε άριστο βαθμό κείμενα γραμμένα στα Ελληνικά. Παράλληλα εντυπωσιαζόμουν με την ταχύτητα εκμάθησης και την αντίληψή του στα Μαθηματικά. Εύχομαι ολόψυχα να του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στη ζωή του και να διαπρέψει», δηλώνει η δασκάλα του στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Η δράση «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την υλοποίηση του έργου ‘Μέτοικος’» συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Βιντεο: https://www.facebook.com/arsis.helle/posts/1341701136269876?__cft__[0]=AZUA2449NCEUBt56Fxy7k_JKf9ArC–3sj__taOkrfN9PKkXro1vH_bt6JNBuP_nhQUTuYhxH4A1pZSfoZJyCMzI1KKbRGl6x7DBaJiEpawnCJZTZxBYGRw_SBBJ81UMw0yrTjGHnDOAlqfC6MTtgUyj_l3utCvCi5zxWyZbld20n7ar0wi61US7WwFZ51gk2aQ&__tn__=%2CO%2CP-R